Igazi reggeli csábítás – Feketeáfonyás francia toast!

Íme egy reggeli, melynek láttán azonnal kipattan az ágyból az ember! Olyan esztétikai élmény, amelyet nehéz felülmúlni, ráadásul az íze miatt is igazán megéri felkelni…

Kezdjük a napot feketeáfonyás francia toast-tal, máris jobbkedvűen indul! A rendkívül mutatós, áfonyával és tejszínhabbal díszített finomság nemcsak nagyon ízletes, de olyan tápanyagokkal lát el bennünket kora reggel, amelyeknek a nap folyamán hasznát vesszük.

A krémsajt és a fekete áfonya párosa első hallásra talán furcsának tűnik, pedig nagyon kellemes kombinációt alkotnak. Az áfonya nemcsak értékes tápanyagokban gazdag, de kellően hozzájárul e krémes édesség szépségéhez, élénk színével és formás alakjával.

Lássuk, hogyan is készül a feketeáfonyás francia toast!

Az alábbi összetevőkből  10 adag készíthető.

Hozzávalók:

  • 1 vekni egynapos francia kenyér
  • 340 gramm alacsony zsírtartalmú krémsajt
  • ¼ csésze porcukor
  • 1 és fél teáskanál vanília, elosztva
  • 2 csésze friss vagy fagyasztott feketeáfonya (ha fagyasztott, nem fontos felolvasztani)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 nagy tojás
  • 2 csésze tej
  • 5 evőkanál kristálycukor, elosztva.

Az áfonyasziruphoz:

  • ¾ csésze kristálycukor
  • 1 és fél evőkanál kukoricakeményítő (sűrűbb sziruphoz 2 evőkanálnyi)
  • ¾ csésze hideg víz
  • 1 és fél evőkanál friss citromlé
  • 1 és fél csésze friss vagy fagyasztott feketeáfonya (szintén nem kell felolvasztani ha fagyasztott).

A kenyér mindkét végét vágjuk le, ezt nem kell felhasználni. Daraboljuk 2-3 centis szeletekre a kenyeret, majd vágjuk további, kb. 2 centis kockákra őket. Fektessük a kenyér szeletecskék felét egy kivajazott sütőtepsibe, a megmaradó szeleteket rakjuk egyelőre félre.

Egy kis tálban, elektromos kézi mixer segítségével keverjük össze a krémsajtot, a porcukrot és ½ teáskanál vaníliát. Egy másik tálban keverjük össze a reszelt citromhéjat és 1 evőkanál cukrot. Egy gumi spatula és tisztára mosott ujjunk segítségével terítsük szét a krémsajtos keveréket a kenyérke szeleteken, melyek már a sütőtepsiben várakoznak. Szórjuk rájuk a feketeáfonyát, majd erre a rétegre még kerüljön rá a citromos-cukros keverék is.

A megmaradt kenyérke szeleteket a legfelső rétegre fogjuk rárakosgatni.

Keverjük össze turmixgéppel a tojásokat, a tejet, a megmaradt ¼ csésze cukrot és a fennmaradó 1 teáskanál vaníliát, alacsony sebességen. Nagyjából 10 másodpercen át keverjük, majd lassan öntsük rá egyenletesen a szeletekre a keveréket. Ha készen vagyunk, fedjük be műanyag borítóval a tepsit, majd hűtsük a francia toast-ot 8 órát a hűtőszekrényben (vagy éjszaka).

Másnap reggel vagy a 8 óra letelte után vegyük ki a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre változni kb. 30 perc alatt.

Melegítsük elő a sütőt, 350 fokra, majd távolítsuk el a műanyag fedelet a toast-okról és fedjük be alufóliával. Süssük a finomságot az előmelegített sütőben fél órát. Ezután távolítsuk el az alufóliát és süssük még 25-35 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Ha úgy érezzük, hogy túl barna már a teteje, de nem sült még át, befedhetjük ismét alufóliával az utolsó pár percre.

Hagyjuk állni sütés után 5 percet a francia toast-ot. Majd vágjuk fel és kínáljuk még melegen, megöntözve egy kis áfonyasziruppal és tejszínhabbal (ha szeretjük).

toast

A feketeáfonya szirupot a következőképpen készítjük el:

Keverjük össze egy közepes méretű serpenyőben a kristálycukrot és a keményítőt, keverjünk hozzá hideg vizet és citromlevet, majd adjuk hozzá az áfonyát. Forraljuk fel a keveréket, közepesen magas hőfokon, állandó keverés mellett. Ha egyszer elérte a forráspontot, csökkenthetjük a hőt, hagyjuk enyhén forrni 2-3 percig, amíg megvastagszik és az áfonya is megtörik. Továbbra is állandóan kevergessük. Ha kész, hagyjuk hűlni, mielőtt felszolgáljuk.

Érdemes tudni a recepthez, hogy a krémsajthoz tejet azért nem árt hozzáadni, hogy könnyebben kenhető legyen. A reszelt citromot pedig ajánlott betenni egy lezárható tasakba (ziploc zacskó) másnap reggelig, hogy a sziruphoz is fel lehessen használni.

Forrás: Adrina-napidoktor.hu

Forrás: