Igyunk barátaim!

Nem csak a tiniknek okoz nehézséget, hogy nemet mondjanak egy-egy italra a baráti iszogatások során. A Medical Research Council (MRC)  kutatásából ugyanis kiderült, hogy a középkorú felnőttek is gyakran inkább isznak, mintsem szembeszálljanak baráti körükkel. Igyunk, vagy ne igyunk?

Bár a hatalmas ivászatok gyakorisága és intenzitása elvileg mérséklődik a kor előrehaladtával, a kutatásban részt vett felnőtt korosztály számára sem ismeretlen azonban ez a fajta viselkedés. Mindez a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataival is összhangban van, mivel a felmérések szerint az Egyesült Királyságban a 25-44 év között felnőttek férfiak 21-26 százalékkal- a nők pedig 19-23 százalékkal fogyasztottak több alkoholt társaságban, mint a heti ajánlott mennyiség, ami férfiaknak 21, a nőknek 14 egységet (1E=15 gramm alkohol=1,5 dl bor, 2 dl sör, 2-3 cent tömény alkohol) jelentett.

alkohol

A kutatásba 35-50 év közötti felnőtteket vontak be, akiket arra kértek, hogy egy hétig mérsékeljék az alkoholfogyasztásukat. Az önkéntesek fele ennek ellenére mégis arról számolt be, hogy többet ivott a heti ajánlott mennyiségnél. De a többiek is nehézségekbe ütköztek, gyakran kellett például valamilyen kifogást keresniük, hogy miért nem akarnak inni a barátaikkal. Ilyenkor többnyire azt mondták, hogy diétáznak vagy, hogy méregtelenítő kúrát tartanak.

Dame Sally Macintyre professzor, a Szociális és Egészségügyi Tudományos Szervezet igazgatója szerint a tanulmány eredményei rávilágítanak arra, hogy a fiataloknak és a felnőtteknek egyaránt nehéz szembeszegülniük nyomással. Az eredmények azonban segíthetnének egy hatásos megelőzési program kifejlesztésében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index