Hagymás tavaszi virágok ültetése ősszel

Kevés jobb érzés van annál, mint amikor a hosszú, szürke és hideg tél elmúltával, az első tavaszi virágok ontani kezdik, illatos és színpompás virágaikat. A

zért, hogy ebben a felemelő látványban részesüljünk azonban, tenni kell, még pedig ősszel, a virághagymák elültetésével. Cikkünkben, összefoglaltuk, hogy kedvenc hagymás virágainkat, mikor, milyen helyre és milyen mélyen kell elültetni.

Tudnivalók a hagymás virágok sikeres ültetéséhez

Az ültetés előtt…

A tavaszi virágáradat, nemcsak a helyes ültetésen, és a megfelelő körülményeken múlik, hanem azon is, hogy milyen hagymákkal dolgozunk. Vásárláskor nyugodtan nézegessük meg a hagymákat, egészséges (nem puha, vagy sérült) és nagy hagymákat tartalmazó csomagokat vásároljunk csak meg!

Mikor ültessünk?

Ültetni tulajdonképpen szeptembertől, a rendszeres fagyokig, november elejéig lehet, de a legjobb, ha októberre időzítjük az ültetést. Ilyenkor még kellemes az idő, ugyanakkor a talajban garázdálkodó kártevők, már nem túl aktívak, így nem pusztítják a frissen elültetett virághagymákat.

Ha azt szeretnénk, hogy fokozatosan, mindig, újabb és újabb virágok nyíljanak, akkor érdemes kb. 10 napos, 2 hetes időközökkel ültetni a virághagymákat, így biztos, hogy mindig lesz olyan virágunk, ami ékesíti a kertet.

Milyen mélyre ültessük a hagymákat?

Általános szabály, hogy a hagyma csúcsától számítva, a hagyma magasságának 2-3-szorosa a megfelelő ültetési mélység. Ez jó iránymutatóként szolgál, de biztos, ami biztos álljon itt, a leggyakrabban ültetett hagymás virágok ültetési mélysége:

Fürtös gyöngyike: 5-10cm
Krókusz: 5-10cm
Hóvirág: 5-10cm
Jácint: 10-15cm
Tulipán: 10-15cm
Nárcisz: 20-25cm
Császárkorona: 20-25cm

Milyen helyet válasszunk?

Tavasszal nyíló virágaink, világos, napos helyen érzik igazán jól magukat, ugyanakkor korai virágzásuk miatt, akár az egyébként árnyékosabb kertrészeket, is benépesíthetjük velük, hisz ilyenkor, még a cserjék, fák lombjai nem árnyékolnak.

Milyen az ideális talaj?

A nedves, túlságosan kötött talajban a virághagymák elkezdenek rothadni, így számukra a lazább szerkezetű, jó vízáteresztő talajok az ideálisak. Ha ezeknek a feltételeknek nem tesz eleget a kertünk talaja, szerves trágyával, vagy komposzttal segíthetünk rajta.

A kijelölt területet gyomtalanítsuk, ássuk fel, és kezdődhet is az ültetés! A kisebb hagymák számára ültetőbottal, vagy kerti szerszám nyelével készítsünk mélyedést, a nagyobbaknak ásóval. Ha ezzel meg vagyunk, helyezzük bele, csúccsal felfelé a hagymát, majd takarjuk be földdel.

Forrás: CityGreen