Hatóanyagok – ezekkel ápoljuk ajkainkat a hideg időben

Az ajkakat borító vékony bőrréteg meglehetősen érzékeny, a legkisebb figyelmetlenség elég ahhoz, hogy felsértsük – megvágjuk, megharapjuk.

És ahogyan a meleg nyári napokban, úgy a hideg őszi időben is fontos, hogy fokozott figyelmet fordítsunk az ápolására. A hidegben ugyanis kiszáradhatnak, kicserepesedhetnek az ajkaink, ami nemcsak csúnya látvány, de akár fájdalmas is lehet. Íme néhány tipp a pihe-puha ajkakért!

Foto:123rf.com

Mindenki vonzó, szép, egyenletes, pihe-puha ajkakról álmodik – minden évszakban, minden időben. Így az őszi hidegben is, amikor pedig könnyen kiszáradhat, kicserepesedhet. Ami nemcsak csúnya látvány, de még akár fájdalmas is lehet. Ráadásul a kicserepesedett ajkak még vérezhetnek is. Vagyis akárhogy is vesszük, az ajkak szépségéért és ápoltságáért mindenképpen tennünk érdemes.

Megelőző óvintézkedések

Köztudott, hogy a megelőzés mindig praktikusabb és hasznosabb, mint amikor utólag próbálunk helyrehozni valamit. Nos, nincs ez másképp az ajakápolással sem. Igaz, hogy egyre hidegebb az idő, ami egyre nagyobb kihívást jelent a számunkra – és így az egészség, valamint a szépségápolás számára –, de ha mindenre odafigyelünk, akkor kevesebb gondunk lehet majd vele, mintha elhanyagoljuk. Az ajkak ápolása különösen fontos szerepet kap az őszi, téli időszakban, hiszen a hideg, szeles időben könnyebben kiszárad, kirepedezik, kicserepesedik az a vékony bőrréteg, ami az ajkainkat fedi.

Fotó: unspals.com

 

Mert az ajkaink ápoltsága nemcsak a szépségünk miatt fontos, de az egészséges megjelenés fontos része is. Vagyis legalább annyira árulkodó, mint például a körmök ápoltsága vagy a szájhigiénia.

Próbáljunk például minél kevesebb időt a hidegben tölteni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ki se dugjuk az orrunkat a lakásból, sőt! A szabad levegőn tartózkodni fontos! De ne vigyük túlzásba – az ugyanis nemcsak az egészségünkre, de többek között az ajkaink ápoltáságra is negatív hatással lehet. Mindig tartsunk magunknál valamilyen természetes alapanyagú ajakápoló balzsamot. Ha kint járunk a szabadban, takarjuk el sállal, símaszkkal az ajkainkat – így kisebb az esély a kiszáradásra. A szoba, vagy iroda száraz levegője is kiszáríthatja az ajkakat.

Heti egy radír

Nemcsak az arcbőrünknek, de az ajkainknak is jót tehet, ha például hetente egyszer leradírozzuk. Ha nem akarunk időt vesztegetni erre, egyszerűen csak fogjunk egy régi fogkefét, aminek puhább a sörtéje – és azzal dörzsöljük át az ajkakat fogmosás után, ettől máris puhábbá válnak. A sérült bőrfelületen azonban nem biztos, hogy érdemes ezt az eljárást alkalmazni – várjuk meg, amíg újból egyenletes nem lesz a bőrfelület és csak eztán dörzsöljük fogkefével.

Hidratáló rúzs a száraz ajkakra

A megjelenés egyik, szinte elengedhetetlen kiegészítője a rúzs. Használjunk hidratálóval ellátott kozmetikumot, ami nem szárítja az ajkakat, illetve a hidegben sem darabosodnak, hanem egyenletes marad a szín az ajkakon. Amikor eltávolítjuk, a rúzst is alaposan mossuk le az ajkakról és használjunk utána ápoló krémet vagy balzsamot!

Fotó:unspals.com

 

A-, B- és E-vitaminnal az ápolt ajkakért

A gyönyörű, ápolt ajkak egyik legjobb barátja az A-, B- és E-vitamin – vagyis érdemes olyan ételeket beiktatni az étrendünkbe, vagy olyan kozmetikumokat használni a napi szépségápolásban, amelyekben megtalálhatók ezek a vitaminok. Ilyen étel például a sovány tej, a tofu, a vörös húsok, sárgarépa, a citrusfélék, valamint a diófélék, a tojás és a leveles zöldségek, mint péládul a káposzta. Ugyanakkor érdemes kerülni a túl sós, fűszeres ételeket. No és a dohányzást is – amellett, hogy roppant káros az egészségre, még a szépségünknek is csak ártunk vele.

Hatóanyagok a puha ajkak érdekében

Az üzletek polcain található termékek dzsungelében könnyű elveszni, de ha tudjuk, hogy mit keresünk, akkor nem kell aggódnunk. Nincs ez másképp az ajakápolók esetében sem, mutatjuk, mely összetevőkkel rendelkező termékeket érdemes a kosarunkba tenni!

 • Jojobaolaj
 • E-vitamin
 • Glicerin
 • A- és D-vitamin
 • Kókuszolaj
 • Méhviasz
 • Sheavaj
 • Mandulaolaj
 • Aloe vera
 • Vazelin

Minden egyes számunkra ismeretlen termék esetén nézzük meg az összetevőket már csak azért is, nehogy olyasmi legyen az ajakápolóban, amire allergiásak vagyunk.

Száraz ajkak esetén a következő összetevőket érdemes kerülni:

 • Kámfor
 • Ízesítõszer
 • Színezékek
 • Eukaliptusz
 • Cinnamát
 • Mentol
 • Oxybenzone

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.