Tudtad? Már létezik mesterséges falevél!

Nem csak a rohamos erdőpusztítás tüneteire de az űrkutatásban örökös problémára az oxigénhiányra is gyógyír lehet az első mesterségesen előállított falavél, amit egy nagy-britanniai főiskolai hallgatónak köszönhet az emberiség.

Julian Melchiorri, a Royal College of Art brit diákja most lehet, hogy talált egy megoldást az űrhajósok számára. Létrehozta az első ember alkotta, biológiailag funkcionális levelet, ami szén-dioxidot, vizet és fényt vesz fel és oxigént bocsát ki.

A mesterséges levél, természetes selyem fehérjéből készült, ami növényi sejtekből kivont kloroplasztiszokkal beágyazott. A kloroplasztiszok a növényi sejtekben végzett fotószintézisért felelős sejtszervecskék.

faleveltalalmany

Ez a selyem levél egy könnyű, alacsony fogyasztású oxigéngyár, ami hosszabb űrutazások során is hasznos lehet. Az igazi növényekhez hasonlóan ez a levél is fényt és egy kis vizet igényel, ahhoz hogy működni tudjon.

Melchiorri szerint a levél a Földön is jó célt szolgálna. A nagyobb méretekben gyártott leveleket épületek homlokzatán lehetne hasznosítani vagy tapétaként, ami kívűl és belül is friss levegőt biztosítana.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.