Új felfedezés: Nagy pontosságú teszt a méhnyakrák kimutatására

Amerikai tudósok kifejlesztettek egy rendkívül pontos tesztet a méhnyakrák markereinek kimutatására, valamint a betegség kialakulásának valószínűségének meghatározására. A Kaliforniai Egyetem tudósainak munkáját a Genome Medicine című folyóiratban tették közzé.

A kutatók a DNS-metiláció folyamatát vizsgálták. Ez egy olyan biológiai folyamat, amely metilcsoportok (egy speciális molekulatípus) segítségével megváltoztatja a DNS egy szegmensének aktivitását anélkül, hogy a szekvenciája megváltozna. Ennek a folyamatnak az elemzése segíthet a rák kialakulásának első jeleinek felismerésében – vélik a tudósok.

Elemeztek 1254 méhnyakszűrési mintát olyan nőktől, akiknél a sejtek elváltozásai voltak, valamint olyan nőktől, akiknél humán papillomavírus volt jelen, de nem voltak elváltozások, és akiknél a mintavételtől számított négy éven belül volt ilyen. A teszt a HPV-vel fertőzött nők 55 százalékát azonosította, akiknél a vizsgálatot követő négy éven belül sejtelváltozás történt.

nőgyógyász, méh, petefészek

Fotó: 123rf.com

A tudósok szerint az új módszer hatékonyabban működik, mint a progresszív sejtelváltozások kimutatására szolgáló jelenlegi módszerek.

A jövőben a tudósok további vizsgálatokat terveznek a teszt tökéletesítése érdekében, amely szerintük az emlő- és petefészekrák kimutatására is használható lenne.

Vizeletvizsgálattal is kimutatható a méhnyakrákot okozó vírus

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.