És lőn világosság, ismét!

Az energiagazdaságos kompakt fénycsöveket a hagyományos izzóktól eltérően kell kezelni.

Környezetbarát választás

A többi fénycsőhöz hasonlóan a kompakt fénycsövek is tartalmaznak higanyt, ami mind az egészségre, mind a környezetre veszélyes. Megfelelő módon kell tőlük szabadulni (azaz nem szabad a háztartási szemétbe dobni).

Kevés higany

Mielőtt megrémülne, a kompakt fénycsövek higanytartalma csekély (1-25 milligramm között, átlagosan 5 milligramm), amely a csőbe van bezárva. Ez a kis mennyiség nem jelent lényegi egészségügyi terhelést. Összehasonlításképpen: egy régi hőmérő 500 milligramm higanyt tartalmaz, a mechanikus termosztát legalább 3.000 milligrammot ? ez 100-600 kompakt fénycsőnek felel meg.

Felhalmozódik

Amikor a higany a szárazföldi vagy vízi ökoszisztémákba kerül, még toxikusabb formává, metil-higannyá alakítják az ott jelenlevő baktériumok, és a növények illetve állatok szöveteiben halmozódik fel. Ezáltal a táplálkozási lánc felsőbb részén elhelyezkedő fajok számára nagyobb veszélyt jelent. A tonhal, amely tengeri ragadozó, közismerten sok higanyt tartalmazhat. Olyan sokat, hogy a kanadai egészségügyi szervezet terhes nőknek és gyermekeknek azt ajánlja, hogy minimalizálják a tonhal fogyasztásukat.

5969

Miért kell a higany?

A higany teszi a kompakt fénycsöveket hatékony fényforrásokká, és meghosszabbítja az élettartamukat. Egy kompakt fénycső a saját súlyának 2000-szeresének megfelelő mennyiségű üvegházhatású gáz felszabadulását előzi meg. Sajnos, jelenlegi ismereteink szerint a higanynak nincs alternatívája, ezért kihagyhatatlan a kompakt fénycsövekből. A tudósok és kutatók keresik az egyéb lehetőségeket, de jelenleg úgy tűnik, a kompakt fénycsövek továbbra is tartalmazni fognak higanyt.

Hogyan lehet újrafelhasználni?

Ha a kompakt fénycsövet ki kell cserélni, ne dobja egyszerűen a szemetesbe, mert így a higany a szeméttelepről könnyen a környezetbe juthat. Kövesse a következő lépéseket:

– tegye a fénycsövet egy lezárt műanyag zacskóba,

– vigye el egy veszélyes hulladék telepre. Ezekről az önkormányzatnál tájékozódhat.

– egyes IKEA áruházakban is le lehet adni a használt fénycsöveket,

5970

A törött fénycső veszélyes

Mint minden higanytartalmú terméket, a törött fénycsöveket is óvatosan kell kezelni. Senki sem szeretne kapcsolatba kerülni egy ilyen mérgező vegyülettel, még kis mennyiségben sem. Ha egy kompakt fénycső eltörik, a következőképpen lehet biztonságosan eltakarítani:

– legalább 15 percre nyissa ki az ablakokat, hogy az elpárolgott gőz kimenjen,

– használjon eldobható gumikesztyűt. Ne vegye fel a darabokat csupasz kézzel,

– ne porszívózzon, és seprűt se használjon a darabok felszedéséhez,

– használjon egy darab erős papírt vagy kartont a darabok összegyűjtéséhez. Tegye a papírt a darabokkal együtt egy lezárható műanyag zacskóba,

– törölje fel a helyet egy nedves papírtörlővel, és tegye ezt is a zacskóba,

– a törött fénycsőtől úgy szabadulhat meg, ahogyan a használt elemektől.

Ne dobja a háztartási szemétbe!

Más lehetőség

Ha nem akar kompakt fénycsövet használni, próbálja ki az új LED lámpákat. Még energiatakarékosabbak, mint a kompakt fénycsövek, és nem tartalmaznak higanyt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.