Egy igazán mutatós virág: bazsarózsa varázs!

Májusban és júniusban az egyik leggyönyörűbben virágzó szépség a bazsarózsa a természetben – ha igazán mutatós kertet vagy erkélyt szeretnénk, szavazzunk erre az olcsó és szép virágra!

Van szép kertünk, melyet mutatóssá, virágossá szeretnénk tenni, de nem tudjuk eldönteni, milyen virágot válasszunk, amely valóban megéri az árát, látványos élményben részesít majd bennünket?

Egyszerű, mégis gyönyörű, kifejezetten májusi, júniusi virág a bazsarózsa (Paeonia Lactiflora). Pirosban, rózsaszínben, fehérben egyformán mutatós – ritka, de sárga változata is van. Kertben a megjelenése verhetetlen, de bazsarózsa csokor ajándékozásával is könnyen levesszük lábáról azt, aki a csokrot kapja!

A bazsarózsa Kínából származó növény, az egyik legrégebbi – a bazsarózsafélék családjába tartozik, Észak-Kínában és Dél-Szibériában őshonos. Félgömb alakú, illatos virágokkal teli kis bokorrá fejlődik, ráadásul hosszú életű is.

babarózsa

Nem véletlenül ennyire mutatós: minden ág vége tele van bimbókkal – a bazsarózsa virágzása egyébként két-három hétig tart, a csodás virágok 10 centisek. Vannak fás és lágy szárú bazsarózsák is, persze van köztük különbség. A fás szárú bazsarózsa lazább hajtásrendszerű és csak ritkán nő nagyobbra, mint másfél méter. Kevesebb rügyet is hajt. Lágyszárú bazsarózsából többet találunk, ez az egy méter magas bokrot alkotó típus.

Miért lehet még – szépségén túl – előnyös a bazsarózsa ültetése? Nem nehéz gondozni. Sokan nem szeretnek bíbelődni a kerti növényekkel, az ő számukra is ideális választás ez a virág. Csak arra van szüksége, hogy legyen elegendő helye és napos részre ültessük. Jól nézzük meg, hová kerül, mert ha áthelyezzük, azért nem túl hálás.

babarózsa2

Túlságosan mélyre ne ültessük a bazsarózsát, ha a talaj szintje alatt több mint 5 centiméterrel találhatók a rügyek, az már nem megfelelő. A talaj legyen tápanyagdús és megfelelő vízháztartású.

A bazsarózsa levelei először elsárgulnak, majd elszáradnak. Ha a növényt szaporítani akarjuk, azt az őszi időszakban, október és november között tegyük. Ne ültessük nagyon közel más növényekhez, mert a gyökerei elég távolra terjeszkednek. Figyeljünk arra, hogy a bazsarózsa időnként komposztot is igényel.

A bazsarózsa jól tűri a hideg időt is, akár a mínusz 30 fokot is túléli. Vagyis ha megfelelő a helye és minimális időt fordítunk a gondozására, nagyon is megéri a fáradtságot!

Búcsú Adrienn

Forrás: