Természetes kemo?

Gyógynövénytea, kömény, acai bogyó, fokhagyma – ezek a gyógynövényes táplálék-kiegészítők mind kedvezőtlenül befolyásolhatják a kemoterápia hatását.

A kutatók szerint egyre több bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a népszerű termékek felerősíthetik, vagy éppen gyengíthetik a kemoterápiás gyógyszerek hatásait. Egyes szélsőséges esetekben mérgezést és halált is okozhatnak.

"Az internet terjedésével a betegek jobban hozzáférnek az alternatív gyógyászati termékekről szóló információkhoz. Gyakran választanak ezen gyógymódok közül, mert úgy gondolják, ami természetes, az csak biztonságos lehet.” – mondta el June M. McKoy, az Északnyugati Memorial Kórház orvosa, az ASCO gyűlésén bemutatott tanulmány vezetője.

"Az emberek nem látják be, hogy a kiegészítők nem csak vitaminokból állnak, ezért hatásuk kedvezőtlenül befolyásolhatja a gyógyszeres kezelés kimenetelét, ha nem megfelelően alkalmazzák őket.” – tette hozzá McKoy.

99s0jvrx

A terápiás célzattal szedett gyógynövények, vagy azok bizonyos részei különböző mechanizmusok révén reakcióba kerülhetnek a kemoterápiás szerekkel. Néhány gyógynövény megzavarhatja a gyógyszerek lebontását, így azok nem hatnak rendesen.

A fokhagyma hosszantartó használata például, fokozhatja a műtét során keletkező vérzést, míg a főzéshez használatos fűszernövények kis mennyiségben ártalmatlanok, nagy mennyiségben, huzamosabb időn át negatív hatásuk lehet a kemoterápia ideje alatt.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.