Rákgyógyító csoda: a csicsóka

A napraforgó közeli rokonát érdemes közelebbről megismerni, hiszen a csicsóka híresen hatékony a betegségek kezelésében.

Ránézésre akár össze is lehetne téveszteni a csicsókát a napraforgóval – utóbbinak azonban nagyobbak a virágai, a csicsókáé pedig augusztusban pompázik. Ez a zöldség vékonyabb és magasabb is a napraforgónál.

A csicsóka a nyirkos és üde talajokat kedveli, a gyenge talajokon is megél. A fészkesek családjába tartozik, szintén gyógynövénynek számít. Szintén Észak-Amerikából került Európába, majd Magyarországra, ezt a növényt azonban a XVII. században hozták be. A csicsókának nincs magja, szaporítani a gumók elültetésével lehet.

Íze elsősorban a krumpliéhoz hasonlít. Édesebb zöldség azonban annál, és sokkal nagyobb a rosttartalma. A növényt diabetikus alapanyagként is használják, nemcsak azért, mert emlékeztet ízre a burgonyára. Gumóiban gumókban inulin, valamint polifruktozán található. Az ezekből keletkező fruktóz, azaz gyümölcscukor a répacukornál könnyebben emészthető. A cukorbetegek a fruktózt hasznosítja, és közben nem emelkedik a vércukorszint.

csicsoka3

A csicsóka laktató zöldség. Rengeteg, a szervezet megfelelő működése szempontjából előnyös ásványi anyag található benne, így például kalcium és kálium, magnézium, cink, foszfor, de található benne B1- és B2 és C-vitamin, béta-karotin, niacin is.

Aminosavakban is gazdag: megtalálható benne a hisztidin, aszparagin, triptofán, cisztin, valamint növényspecifikus anyagok, így a betain, szaponin, kolin és quercimeritrin. Keményítőt kis mennyiségben tartalmaznak a gumói, viszont a lehető leggazdagabb inulin, azaz növényi rostanyagforrás.

Igen fontos a csicsóka inulin tartalma, ez ugyanis arra ösztönzi a szervezetet, hogy meggyógyítsa önmagát. A csicsóka felhasználható számos, komoly probléma orvoslására. Az élelmiszer-allergiások esetében például bélflórát helyreállító beavatkozásként bevethető: tegyük bele müzlibe, vagy adjuk hozzá gyümölcsléhez – az inulinnal megszüntethető az allergia.

Artichoke (Jeruselum)

Hasznosíthatjuk a növényt koleszterin- és triglicerid csökkentőként, ha egy-másfél deci narancslébe 1-2 evőkanál csicsókaport keverünk. Így tehát a szív- és érrendszeri megbetegedések hatékony ellenszere. Az elhízás, a hipertónia, a vesekő és köszvény megelőzésében is nagyon hasznos a csicsóka, de a rákterápiákban is kiváló.

Magyarországon sajnos nem túl népszerű zöldség, pedig számos alapanyagunkkal keverhető, fogyasztható – máshol a világon a csicsókát halfélék, kagyló, homár mellé adják, vagy libamájjal, szarvasgombával tálalják. Néhány ötlet, mihez jó a csicsóka: finom nyersen fogyasztva, de készíthetünk belőle salátát és szószt. Főzhetjük, párolhatjuk, köretként is adható lepény formában. Facsart leve turmix alapnak is kiváló, mellé bármilyen nekünk tetsző gyümölcsöt keverhetünk, sőt mézzel is ízesíthetjük.

A csicsókát is alkalmazzák a kozmetikumok készítésekor – a gumó ugyanis regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatással rendelkezik.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.