Nem tudunk aludni? Válasszuk a természetet!

Nem kevés embernek okoz problémát az álmatlanság, kortól függetlenül. Idősek és fiatalok egyaránt küzdenek vele, az pedig, hogy altató pirulákon éljenek nap mint nap, nem a legjobb megoldás. Érdemes kipróbálni a természetes módszereket is.

Aludni jó…

A kialvatlanság meglehetősen nagy probléma. Az éjszakai forgolódás csak az egyik dolog, nagyobb gond, hogy a koncentráció hiánya miatt másnap hibát hibára halmozhatunk, sőt akár balesetet is szenvedhetünk. Az altató tabletták helyett érdemes megpróbálkoznunk néhány természetes módszerrel, hogy jobban alhassunk.

sleeping1

A zöld tea L-teaninja

A zöld teában levő aminosav nagy segítség lehet a mély és kielégítő alvásban, miközben délelőtt éberen tart. Ugyanakkor gyakran járkálhat vécére az ember éjszakánként. Tiszta formában az L-teanin hatékonyabb – bizonyos márkák tartalmazhatnak inaktív L-teanint, ezek gátolva a hatékonyságot. Alvás előtt 50-200 milligrammot javasolt fogyasztani belőle.

Komló

A komló nyugtató hatása a sörkedvelők számára nem újdonság. A sörkészítés során azonban ezt a női virágot hasznosítják. Szorongás, álmatlanság ellen ez a kivonat enyhe nyugtatóként hatékony. Elalvás előtt 30-120 milligramm komlót érdemes alkalmazni.

Aromaterápia

Tanulmányok szerint az álmatlanságot könnyen elűzi a levendula. Békés álmot érhetünk el ezzel az olcsó és természetes módszerrel. A levendulával megtöltött párnácska ugyanúgy hatékony lehet, mint ha spray-ből spriccelünk illóolajat a párnánkra, esetleg a közelünkbe helyezzük a szárított levendulát.

Valeriána

A macskagyökérfű vagy valeriána egyike a legnépszerűbb altató hatású növényeknek, melyeket álmatlanság ellen használnak. Számos tanulmány mutatta már ki hatását. Nemcsak a mély alvásról, de annak minőségéről is gondoskodik. Gyorsan elalszik tőle az ember.

A valeriána folyamatos használata a leghatékonyabb. Ugyanakkor az emberek 10 százaléka érzi úgy, hogy ez a gyógynövény éberen tartja és energiával tölti fel – ha ez a helyzet, ezeknek az embereknek napközben érdemes a macskagyökeret használni. Elalvás előtt egyébként 200-800 milligramm valeriánát fogyasszunk!

Kávacserje

A szorongásból eredő álmatlanság ellen hatékony természetes módszer lehet a szorongáscsökkentő káva gyógynövény. Ugyanakkor azon táplálék-kiegészítők használata, melyek tartalmaznak káva növényt, májkárosodást okozhatnak. A komoly káros hatások ugyan nem gyakoriak, nem egy eset előfordult már, amikor májtranszplantációra szorult a páciens.

sleeping2

Kamilla

Az álmosságot és a relaxációt könnyű elérni kamillával, mely ugye tea formában kapható. A szorongás és az álmatlanság ellen tehát bevethető a kamilla, ahogyan ezt számos tanulmány is kimutatta már.

Az Okayama japán egyetem elvégzett egy tanulmányt patkányokon, melyeknek megzavarták az alvását. Kiderült, hogy a kamilla hatása hasonló a váliumhoz és egyéb benzodiazepinekhez. Persze van olyan tanulmány is, mely ezzel nem ért egyet, ugyanakkor az álmatlansággal küzdőknek érdemes próbát tenniük a kamillával!

Levendula

A levendula használata álmatlanság ellen igen széleskörben elterjedt. Ezt azonban nem kell bevenni, vagy meginni, mint sok más gyógynövényt. Aromaterápiaként a leghatékonyabb. Egy koreai tanulmány szerint, melyet főiskolás diákokon végeztek, a levendula a depresszió és az álmatlanság ellen is igen hatékonynak bizonyult. Illóolaj formában, szárított növényként, textilpárnába csomagolva is használható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.