Milyen veszélyekkel járhat a citromlé diéta?

A citromlé méregtelenít – lúgosít, vitalizál és fogyni is lehet tőle. Miközben jótékony hatásaiban részesülünk, a citromlé diéta hátrányaival sem árt szembenéznünk.

A citromlé diéta lényege

A citrom hatásos, olcsó és könnyen hozzá lehet jutni – a citromlé diéta pedig egyszerűen kivitelezhető, akár három hétig is végezhető, attól függően, hány kilót szeretnénk fogyni. Ha kitartunk 3 hétig, akár 10 kilót is veszíthetünk.

A fogyókúra célja megszabadulni a káros anyagoktól, méregteleníteni, melynek során szervezetünk kitisztul. A citrom magas C-vitamin tartalma igen hatékony a zsírlebontás szempontjából, de fokozza ellenálló képességünket is. Ezen felül a citrom csökkenti az éhségérzetet, szabályozza a cukor felszívódását is a szervezetben. Az anyagcserét, az emésztést serkenti.

Azonban, ahogy minden fogyókúra esetén, a citromlé diéta végzésekor is érdemes figyelembe vennünk néhány fontos szabályt.

A citrom nemcsak fogyasztó-, lúgosító és vitalizáló hatású is. A diéta lényege fokozatosan minél nagyobb mennyiségben fogyasztani a citromlét. Évi két alkalommal, a tavaszi és az őszi időszakban érdemes elvégezni a kúrát, mely tisztít és méregtelenít is.

gyumolcs124

Mik a citromlé diéta veszélyei?

Mielőtt belevetjük magunkat, ismerkedjünk meg a citromlé diéta veszélyeivel is. Első és legfontosabb: kérdezzük meg az egészségi állapotunkat ismerő háziorvosunktól, javasolt-e számunkra ennek a diétának a végzése. Csak akkor kezdjük el, ha ő is javasolja.

A citrom héját mindig meg kell mosni. A zamatos gyümölcs ugyanis le lehet permetezve növényvédő- vagy tartósítószerrel, melyeknek semmiképp sem szabad a lébe belejutniuk, hogy aztán szépen elkortyolgassuk!

Bár a citromlé mennyiségét növelni kell a napok számával, napi kielnc citrom levénél többet nem szabad meginni. Ne folytassuk a citromlé diéta végzését, ha úgy érezzük, hogy a sok citrom hatására gyomorproblémáink vannak. A citromlé nagy mennyiségű fogyasztása miatt szükségünk lehet a magnézium- és a kalcium pótlására.

Szervezetünknek a fogyókúra során napi 2-3 liter folyadékra van szüksége. Ezt bevihetjük ásványvíz, tea formában is, melyeket könnyen ízesíthetünk citromlével. A citromlé diéta során viszont nem javasolt a kávé fogyasztása. Szintén nem ajánlott húst fogyasztani a citromlés diéta alatt.

Nem szabad csak a lúgosítást végezni!

A lúgosító diéta valóban segít helyreállítani a szervezet pH-értékét – azonban nagyon fontos, hogy nem szabad csak a lúgosítást végezni és figyelmen kívül hagyni mellette az egészséges táplálkozást! Csupán kiegészítőként alkalmazzuk a citromlés diétát, mert különben a fogyókúrának súlyos következményei lehetnek.

Tilos erről megfeledkezni!

Táplálkozási szakemberek és orvosok sem javasolják igazán a lúgosító fogyókúrákat. A szervezet véleményük szerint termel magának lúgot, és veszélyes teljesen elhagyni az állati eredetű élelmiszereket is. Vannak ugyanis olyan alapvető fontosságú vitaminok, melyeket egy vegetáriánus étrend nem képes teljes mértékben biztosítani, így pl. az A-vitamin retinolját, mely állati eredetű vitamin típus. Lényeges szerepe van a sejtregenerálódásban, de ezen túl a sebgyógyulást is segíti és gondoskodik az éles látásról. Körültekintően kell tehát eljárni, és bármilyen fogyókúrát végzünk is, mindig szem előtt kell tartani a kiegyensúlyozott táplálkozást!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.