Megfázás és torna – szabad náthásan mozogni?

Az igyekezet persze dicséretes, de ilyenkor hagyjuk ki a mozgást, mert sokkal súlyosabb bajt okozhatunk magunknak: a pihenés többet segít a tornánál!

Ismét támad a nátha! Vagyunk egy páran, akik ilyenkor szívesen megsürgetnék az időt, főleg, ha már igencsak mozoghatnékunk van. A rendszeresen tornázók, sportolók megfázás idején sem szívesen hagyják ki az edzést, de vajon jót tesznek-e maguknak az erőlködéssel?

A ,,kemény legények úgy gondolják, a megfázás nem elég indok arra, hogy egy pár napra felfüggesszék a sportot, a mozgást, hiszen itt nincs helye gyengeségnek! Pedig ebben az esetben van. Vannak helyzetek, amikor kénytelenek vagyunk elviselni, hogy ágymelegre vagyunk ítélve, és az ugrándozás csak ront a helyzetünkön!

Az azonban, hogy mennyire kell kímélnünk magunkat megfázás idején, attól is függ, hogy milyen mértékben betegedtünk le, és mennyire súlyos a megfázás. Az enyhébb tüneteknél nem feltétlenül gond, ha nem tudunk, vagy nem akarunk lemondani a mozgásról: ebben az esetben ugyanis egy kis megerőltetés felpezsdít bennünket, s felgyorsul tőle a vérkeringésünk.

A nem túl vészes nátha mellett tehát még jót is tesz a mozgás, s az orr nyálkahártyáját tekintve is előnyös.

Ha viszont felkelni sem szívesen szeretnénk, és kifejezetten erőtlennek, gyengének érezzük magunkat, nem szabad erőltetni! Ilyenkor ugyanis a megfázás tünetei súlyosbodhatnak. Nem jobb, hanem rosszabb lesz a közérzetünk, a baj átterjedhet más szervekre is, és akár szívizom-gyulladás is lehet a dologból! A túl intenzív sport olykor önmagában is problémát okozhat, hát még, ha betegek vagyunk?!

Bizonyára senkinek sem kell bemutatni, hogyan rontja a nátha az életminőséget: arra is képtelennek érezzük magunkat arra, hogy munkahelyünkön vagy az iskolában teljesítsünk. A súlyosabb megfázás komoly szövődményeket okozhat. Megerőltetés, a pihenés hanyagolása esetén, hörghurut, tüdőgyulladás, arcüreggyulladás vagy középfülgyulladás alakulhat ki.

Krónikus légzőszervi betegségeket kockáztathatunk, ha nem kúráljuk magunkat megfelelően, s a megfázás hanyagolása az asztmások állapotát is rontja! A kisgyermekeknél akár szívizom- illetve szívburok-gyulladás is kialakulhat! Ne feledjük ezen kívül, hogy a náthás, megfázásos tünetekkel küzdő embert nem szívesen látják a konditeremben sem, s inkább mindenki a pihenést javasolná nekünk!

Inkább előzzük meg!

A mozgás ugyanakkor remek módszer arra, hogy ne is legyünk betegek! Nem újdonság, hogy szervezetünk ellenálló képességének növelésében nagy szerepe van a rendszeres mozgásnak, különösen a szabad levegőn végzettnek. Megteszi egy hosszabb séta is naponta, de egy vérpezsdítőbb tornával még többet teszünk egészségünkért.

Nem kell sok időre gondolni, napi fél óra is elég, hogy karbantartsuk magunkat! Azt se felejtsük el persze, hogy friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával is hozzájárulunk a megfázás esélyének csökkentéséhez!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.