Így lehet hatékonyan pótolni a D-vitamint

A felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos a legfrissebb kutatási eredmények szerint, azonban még mindig nem figyelünk eléggé magunkra. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban és a betegségek megelőzésében.

 

Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, a D-vitamint napfényvitaminnak is szokták nevezni, hiszen szervezetünk a D-vitamint leginkább a napfényből hasznosítja. Bár vannak olyan ételeink is, amelyekből hozzájuthatunk.

Foto:123.com

 

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza

.

 

 

A szakértő kiemelte, a D-vitamin természetes forrásai lehetnek

  • a zsíros halak,
  • halak mája,
  • tojássárgája,
  • gomba,
  • illetve a dúsított élelmiszerek.

Példaként említette a tejet és a tejtermékeket. Igaz, ezekből nagy mennyiséget kellene naponta elfogyasztani, hogy elegendő vitaminhoz juthasson szervezetünk.

A hiányállapot elkerüléséhez már az is elegendő lenne, ha napi 15–30 percet a napon töltenénk.

Hangsúlyozta,

októbertől tavaszig javasolt az étrend kiegészítése is valamilyen D-vitamin-forrással.

Felnőttek számára az 1500–2000 nemzetközi egység bevitele javasolt naponta.

Mivel ez zsírban oldódó vitamin, a szervezetünk képes arra, hogy raktározzon belőle. Ami viszont problémát okoz, hogy az utóbbi időben az emberek sok időt töltenek klimatizált helyiségekben, nem vágynak ki a melegbe, a napsütésbe, ezáltál nem sikerül annyi D-vitamint begyűjteniük – mutatott rá.

Magyarországon az őszi-téli időszakban már nincs annyi napsütés, és a napsugárzás dőlésszöge sem olyan, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint tudjunk gyűjteni – tette hozzá. „Oda kell figyelnünk, hogy a táplálkozásunkban pótoljuk.

A D-vitamin egyike a zsírban oldódó vitaminoknak. Az egész szervezetet érintő hatásánál fogva befolyásolja az immunrendszer működését,

sőt, a szív- és érrendszeri problémák, a daganatos megbetegedések és a cukorbetegség is összekapcsolható a D-vitamin-hiánnyal.

Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin van jelen a szervezetünkben, akkor az nemcsak a csontok egészségére van jótékony hatással, hanem elősegíti az izmok megfelelő működését is.

Emellett csökkenti a valószínűségét az időskori szellemi leépülés és a szklerózis multiplex kialakulásának, de segítségével elkerülhetők a rák bizonyos típusai (emlő-, vastagbél- és prosztatarák), valamint a diabétesz is.

Túl lehet adagolni a D-vitamint?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.