Így készítsünk gyógynövényes koktélt

Menta, citrus, levendula? Nem csak kádfürdőzés, teák vagy fűszerek formájában élvezhetjük ezen gyógynövényeket, de némelyikük még az alkoholok világában is megállja a helyét.

A gyomorkeserűk helyett olyan folyékony finomságokra gondoljunk, amelyek inkább a desszertek ízvilágára hajaznak. Egy finom vacsora után miért is ne csusszanhatna le egy vodka alapú zsályás-rozmaringos-kakukkfüves mixtúra, vagy mondjuk egy martini, méghozzá citromos-levendulás felütéssel? Egy fehércsokis menta-különlegességről nem is beszélve.

Foto:123rf.com

De hogyan tegyük a gyógynövényt az italunkba?

Egyre több ízesített szeszt lehet már kapni, melyeket gyárilag látnak el aromákkal a lengyel, svéd vagy orosz lepároló üzemekben, hogy a koktélozáshoz már eleve valamilyen fűszeres, gyümölcsös vagy akár gyógynövényes alkoholt vessünk be. Ám ha magunk aprítjuk a friss összetevőket, akkor még konkrétabb ízélményt kapunk. A legütősebb eredmény érdekében már egy héttel korábban összedolgozhatjuk az üveg vodkával a vékonyra szelt hozzávalókat, és sötét helyen hagyjuk állni a palackot. Szervírozás előtt pedig sűrű szövésű textilen szűrjük át a nedűt.

Immunerősítő koktél és gyulladáscsökkentő fűszerek

Ha picit lágyabb zamatokra vágyunk, akkor esetleg martinibe tegyünk friss, apró fűszer-ágacskákat, melyek meglepő aromákat adnak a jól megszokott italhoz. A növényi koktélok nem csak a téli ünnepekkor esnek jól, de egész év során változatosan el tudjuk őket készíteni – attól függ, minek van épp szezonja. A paradicsomlé frissen szakított bazsalikommal dobja fel a Bloody Mary-t, a hideg beálltával pedig a citrusos variációkra kíván rá inkább az ember. Nem kérdés, hogy egy ragyogóan csillogó martinis kehelyben minden koktél jól néz ki – és ízletes is lesz az itóka, ha szervírozás előtt lehűtjük a poharat. A karácsonyi alkalomra pedig érdemes piros és zöld színű, kecses poharakat beszerezni.

 

Forrás: Ízes Élet