Halolaj és Omega-3 zsírsav: miért jó az egészségnek?

Depressziótól a rákbetegségekig

A halolaj jótékony hatásairól már sokat hallhattunk: a benne levő Omega-3 zsírsav védi a szívet és egyéb jótékony hatásai is vannak az egészségre. De vajon miért és mely betegségek esetén segíthet?

Talán nem először hallunk a halolaj, ezen belül az Omega-3 zsírsav jótékony hatásairól. Kutatások szerint egészségre gyakorolt előnyeihez nem fér kétség.

Hogy miért, annak sok oka van. A halolajban levő Omega-3 zsírsav A- és D-vitamint tartalmaz. Képes megvédeni a szívet és egyéb módon előnyös az egészségre nézve, ám a kutatások eredményei vegyesek.

Az Omega-3 zsírsav a növényekben és a tengeri állatokban gyakran megtalálható. Az olajos halakban két típusával találkozhatunk.

1.Eikosapentaénsav (EPA): ez az ismertebb Omega-3 zsírsav, mely segít a szervezetnek szintetizálni a véralvadásban és gyulladásban résztvevő kémiai anyagokat (prosztaglandin-3, tromboxán-2 és leukotrién-5). A halak az eikosapentaénsavat algákból szerzik be, melyeket megesznek.

2.Dokozahexaénsav (DHA): az emberekben ez az Omega-3 zsírsav a spermium, a retina, valamint az agykéreg kulcsfontosságú része. A DHA mindenütt megtalálható a testben, főleg az agyban, szemekben és a szívben, de az anyatejben is jelen van.

Fotó: 123rf.com

Mely betegségek, egészségi állapotok esetén segíthet a halolaj?

 • Szklerózis multiplex: az agyra és idegrendszerre gyakorolt védő hatás miatt lehet előnyös a halolaj és az Omega-3 zsírsav, ám legalább egy tanulmány állítja, hogy nincs ilyen előnye.
 • Prosztatarák: alacsony zsírtartalmú étrend mellett a halolaj csökkentheti a prosztatarák kialakulásának esélyét egy tanulmány szerint. Más tanulmány azonban összefüggésbe hozta az agresszív rák kifejlődését a magas Omega-3 zsírsav szinttel.
 • Szülés utáni depresszió: a terhesség alatt szedett halolaj mérsékelheti a szülés utáni depresszió kockázatát. A kutatók javasolják a magas Omega-3 zsírsav tartalmú halolaj fogyasztását, 2-3 alkalommal hetente, s inkább ételből, mint étrend-kiegészítőből, mivel az ételben egyéb fehérje és ásványi anyag is van.
 • Mentális egészség elősegítő: egy 2007-es tanulmány szerint a halolaj segít a viselkedési zavarokkal küzdő fiataloknak, különösen a figyelemhiányos hiperaktivitással küzdőknek (ADHD).
 • Memória előnyök: egy kutatás alapján az Omega-3 zsírsav szedése segíthet javítani a memóriát egészséges fiataloknál, ugyanakkor egy másik tanulmány rámutatott, hogy a magas Omega-3 zsírsav szint nem előzi meg a kognitív hanyatlást az idős nők esetében.
 • Szív- és érrendszeri egészség: stressz idején a halolajban levő Omega-3 zsírsavak megvédhetik a szívet – egy tanulmány szerint akik egy hónapon át szedték az étrend-kiegészítőt, jobb kardiovaszkuláris egészségnek örvendtek a stresszes tesztek alatt is. Egy másik kutatás állítja, hogy gyulladásellenes tulajdonságai miatt a halolaj segít stabilizálni az ateroszklerotikus elváltozásokat.

Fotó: 123rf.com

Ugyanakkor egyértelmű bizonyítékot a kutatók nem találtak arra, hogy a halolaj csökkenti a szívroham, stroke vagy korai halál kockázatát.

 • Alzheimer-kór: évekig tartotta magát a nézet, hogy a halolaj képes megvédeni az embert a kórral szemben, ám egy 2010-es tanulmány szerint nem jobb, mint a placebo. 2007-ben kutatók mégis arra jutottak, hogy a halban, Omega-3 zsírsavban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór esélyét.
 • Látásvesztés: a DHA megfelelő mértékű fogyasztása óvhat a korral összefüggő látásvesztéssel szemben – egy kanadai kutatás szerint.
 • Epilepszia: egy 2014-es tanulmány állítja, hogy kevesebb rohama lehet az epilepsziásoknak, ha naponta szednek kis adagban Omega-3 halolajat.
 • Skizofrénia és pszichotikus rendellenességek: kutatások szerint a pszichózis esélyét csökkentheti a halolajban található Omega-3 zsírsav.
 • A magzat egészséges fejlődése: végezetül, az Omega-3 zsírsav fogyasztása elősegítheti a magzat kognitív és motoros képességeinek fejlődését. Egy 2008-as tanulmány rámutatott, hogy a zsírsav szedése a terhesség utolsó 3 hónapjában javította az érzékelés fejlődését, a kognitív és a motoros képességek kialakulását a magzatnál.

Amit a diófélékről, olajos magvakról tudni érdemes

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


2 hozzászólás

 1. Ruzsa Ibolya

  Panik beteg vagyok vagy depreszios nem tudom mert be stresszeltem magam a munkahelyen es kezdtem szèdulni s minden betegseg eszembe jutott ma màr szedem a xeroxàtot 2 hete az anxiaral de nem vagyok jol vagy vàrni kell a hatàsàra csak szèdūlok mèg a szemem làtàsa is zavar nem tudok pihenni.Mèg vàrjak vagy mengyek visza az orvoshoz!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.