Finom és egészséges is! – A körte top 9 előnye   1.rész

Tápláló és rákellenes hatású

A körte sokak kedvence – jó hír azonban, hogy nemcsak ízletes, hanem számos egészségügyi előnye is van, a gazdag tápanyag-mennyiségtől a fogyás segítéséig.

Szeretjük a körtét? Ősszel az egyik nagy sláger ez a gyümölcs, aminek azonban nemcsak az íze finom. Egészségügyi előnyei miatt is nagyon hasznos a fogyasztása.

A hatások meglehetősen meggyőzőek. Lássuk, mi mindenért érdemes a körteevés!

1.A körte nagyon tápláló

Ez a gyümölcs számos változatban elérhető. Közkedvelt a Bartlett, a Bosc és a D’Anjou, ám a világon nagyjából 100 fajtát termesztenek. Egy közepes méretű körte (178 gramm) 101 gramm kalória, 1 gramm fehérje, 27 gramm szénhidrát, 6 gramm rost. C-vitaminból a napi javasolt bevitel 12 százalékát tartalmazza, K-vitaminból a napi bevitel 6 százalékát, káliumból a 4 százalékát, rézből a napi ajánlott bevitel 16 százalékát.

Ugyanez az adag kis mennyiségű folsavat, A-provitamint és niacint is tartalmaz. A folsav és a niacin fontos a sejtek működéséhez és az energiatermeléshez, míg az A-provitamin támogatja a bőr egészségét és a sebgyógyulást.

A réz szerepet játszik az immunitásban, a koleszterin-anyagcserében és az idegműködésben, míg a kálium segíti az izomösszehúzódásokat és a szívműködést.

A körte kiváló polifenol-antioxidáns-forrás – ezek védenek minket az oxidatív károsodástól. Fontos, hogy a héjával együtt fogyasszuk, a héj ugyanis hatszor több polifenolt tartalmaz, mint a hús.

2.A körte segíti a bélrendszer egészségét

A körte az oldható és oldhatatlan rostok kiváló forrása, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztőrendszer egészségéhez. A rostok hozzájárulnak a bélrendszer szabályos működéséhez, azzal, hogy lágyítják és dúsítják a székletet – vagyis segíthetnek enyhíteni a székrekedés problémáját.

Egy közepes méretű körte (178 gramm) 6 gramm rostot tartalmaz – vagyis a napi rostszükséglet 22 százalékát.

Ezenkívül az oldható rostok táplálják a bélben lévő egészséges baktériumokat – ezek prebiotikumoknak számítanak, amelyek fokozzák az immunitást és az egészséges öregedéshez is hozzájárulnak.

Mivel a körte héja jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, a legjobb, ha hámozatlanul esszük a gyümölcsöt.

Foto:123rf.com

3.A körte hasznos növényi vegyületeket tartalmaz

A körte számos hasznos növényi vegyületetet rejt – ezek adják többféle árnyalatát. Az antocianinok például rubinvörösessé teszik egyes körtéket. Ezen vegyületek azonban emellett javíthatják a szív egészségét és erősíthetik az ereket.

Bár speciális kutatásra van szükség a körtében levő antocianinokkal kapcsolatban, számos populációs tanulmány sugallja, hogy az antocianinban gazdag élelmiszerek, például a bogyók nagy mennyiségű  fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

A zöld héjú körte luteint és zeaxantint tartalmaz, két olyan vegyületet, amelyek szükségesek az éles látáshoz, különösen az életkor előrehaladtával.

A jótékony növényi vegyületek közül sok koncentrálódik a gyümölcs héjában, ezt érdemes szem előtt tartani az egészségügyi előnyök érdekében.

4.A körte gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

Bár a gyulladás normális immunválasz, ha az krónikus vagy hosszútávon fennáll, veszélyezteti az egészséget. Ez bizonyos betegségekkel függ össze, beleértve a szívbetegségeket és a 2-es típusú diabéteszt.

A körte gazdag flavonoid antioxidánsokban, amelyek segítenek a gyulladás leküzdésében és csökkenthetik a betegségek rizikóját. Számos tanulmány köti a magas flavonoidbevitelt a szívbetegségek és a diabétesz kockázatának mérsékeléséhez. Ez a hatás e vegyületek gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságainak köszönhető.

Emellett, mint feljebb említettük, a körte számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például rezet, valamint C- és K-vitamint – ezek szintén szembeszállnak a gyulladásokkal.

5.A körte rákellenes hatású

A körte különféle vegyületei rákellenes tulajdonságokat mutatnak. Az antocianin- és fahéjsav-tartalmukról például kimutatták, hogy sikerrel harcolnak a rák ellen.

Néhány tanulmány szerint a gyümölcsökben, köztük a körtében gazdag étrend védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségek ellen, beleértve a tüdő-, gyomor- és hólyagrákot.

Egyes populációs tanulmányok azt sugallják, hogy a flavonoidokban gazdag gyümölcsök, mint például a körte, szintén védelmet nyújthatnak a mell- és petefészekrák ellen, így a nők különösen jól teszik, ha fogyasztanak körtét.  

Bár tény, hogy ha sok gyümölcsöt eszünk, az csökkentheti a rák kockázatát, további kutatásokra van szükség a témában – a körte természetesen nem helyettesíthető a rákkezeléssel.

Körtefajta ami pálinkának, kompótnak, ecetnek is kiváló

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.