Az áldás magja – „gyógyír minden betegségre, kivéve a halálra”

A Nigella sativa egy kis fekete mag, amely a Ranunculacea családba tartozó virágos növényből származik. Délnyugat-Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén őshonos, de ma már Indiában, a Közel-Keleten és Európában is elterjedt.

A Nigella sativa-t (fekete köménymag, kerti katicavirág) évszázadok óta használják a gyógynövénygyógyászatban bizonyos egészségügyi állapotok, többek között asztma, hörghurut és gyulladások kezelésére. Régóta használják fűszerként és élelmiszer tartósítószerként is.

Bár a Nigella sativa egészségügyi hatásaira vonatkozó kutatások korlátozottak, az állatkísérletek és néhány humán vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy immunerősítő és antioxidáns hatású lehet.

Fotó: 123rf.com

A Nigella Sativa növénymagok gyógyító tulajdonságait már évezredek óra ismeri az emberiség, csak a mai “modern idők fogyasztói társadalma” nem tud róla. Angol nyelvű kultúrák római korianderként, fekete szezámmagként, fekete köményként is ismerik ezt a fekete színű magot.

A legkorábbi feljegyzés róla az ókori Egyiptomból származik. Fekete olajat Tutanhamon sírjában is találtak mintegy 3300 évvel ezelőtt. Az arab kultúrában fekete köményként is ismert mag “az áldás magja.” Az is érdekes, hogy az iszlám Mohamed próféta azt mondta rá, hogy ez a mag “gyógyír minden betegségre, kivéve a halálra.”

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Nigella sativa?

A mai napig hiányoznak a Nigella sativa egészségügyi hatásait vizsgáló klinikai kísérletek. Emiatt egyszerűen még túl korai lenne bármilyen állapot fő standard kezeléseként ajánlani.

Egy növény, ami csökkenti a vérnyomást, felfázásra is jó és csodát művel a vércukorral!

A meglévő kutatások egy része arra utal, hogy a mag ígéretes az asztma, a vérnyomás és bizonyos rákos megbetegedések kezelésére és/vagy megelőzésére. Ez feltehetően a timokinonnak köszönhető, amely a Nigella sativa olajkivonat aktív összetevője, és amely gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, vérnyomáscsökkentő, cukorbetegség-ellenes, antibakteriális és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Asztma és allergia

Egy 2013-as áttekintés szerint, amely a Nigella sativa terápiás potenciálját vizsgálta főzött kivonat formájában, a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a természetes anyag képes enyhíteni az asztma tüneteit azáltal, hogy tágítja a bronchiolákat, hogy lehetővé tegye a levegő beáramlását a tüdőbe.

Hasonlóképpen, egy másik tudományos áttekintés a Nigella sativa allergiás náthára gyakorolt hatását vizsgálta. Egy 66 férfiból és nőből álló mintában, akik orrdugulást, orrfolyást, orrviszketést és tüsszögést tapasztaltak, a Nigella sativa az első két hétben csökkentette a tüneteket.

Gyógynövényes gyógymódok allergiára, szorongásra, migrénre

Magas vérnyomás

A Nigella sativa széles körben ismert, hogy vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítik a vérnyomás csökkentését. Egy 2013-as tanulmány szerint a Nigella sativa olaj 70 résztvevőnél jelentősen csökkentette a szisztolés és diasztolés vérnyomást.

Egy 2017-es tanulmány azonban a Nigella sativa vízhajtó tulajdonságait és a szimpatikus idegrendszer túlműködésének megfékezésére való képességét próbálta tesztelni, hogy felmérje, pozitívan befolyásolja-e a vérnyomást. A Nigella sativa magkivonat napi kétszeri, 28 napon át történő adagolása után a vérnyomás csökkent, de nem jelentős mértékben.

További, embereken végzett vizsgálatokra van szükség ennek az előnynek a megerősítéséhez.

Fotó: 123rf.com

Rákgyógyítás

Bár a legtöbb Nigella sativa-kutatást állatokon végezték, egy 2019-es áttekintés idézte az emberi emlő-, hólyag-, méhnyak-, prosztata- és veseráksejteken végzett korábbi tanulmányokat, amelyek szerint a Nigella sativa képes a rák elleni küzdelemre.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a timokinon gátolta a rákos sejtek szaporodását, és egyes esetekben elpusztította a rákos sejteket.

A noni megelőzi a rákot?

Egyéb betegségek és bajok

Egyes korlátozott vizsgálatok szerint a Nigella sativa potenciálisan alkalmazható az Alzheimer-kór és a magas koleszterinszint kezelésében.

Egyéb népszerű felhasználási módok közé tartozik:

 • Gyulladás
 • Köhögés
 • Emésztési problémák
 • Migrén
 • Reumás ízületi gyulladás
 • Szénanátha
 • Javuló szellemi teljesítmény
 • Ekcéma
 • Gyomorfekély
 • Metabolikus szindróma
 • Hepatitis C
 • Rohamok
 • Születésszabályozás
 • Az anyatej áramlásának fokozása
 • Menstruációs zavarok

Ennek ellenére nincs elég tudományos bizonyíték ahhoz, hogy biztosan tudjuk, hogy a Nigella sativa segíthet-e ezeknek a betegségeknek a kezelésében.

Ha a Nigella sativa használatát fontolgatja, először beszéljen orvosával. Egy krónikus állapot öngyógyítása és az ajánlott ellátás elkerülése vagy késleltetése súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Mi a különbség a metabolikus szindróma és a cukorbetegség között?

Lehetséges mellékhatások

Ha a feketemagot kis mennyiségben, rövid ideig használják az élelmiszerekben vagy gyógyászati célra, akkor valószínűleg biztonságos. Nincs azonban elegendő információ ahhoz, hogy biztosan tudjuk, hogy nagyobb mennyiségben vagy hosszabb ideig szedve biztonságos-e.

A Nigella sativa-nak nincs szabványosított dózisa, de különböző mennyiségeket vizsgáltak a kutatások során. Például a fekete mag asztmára gyakorolt hatásának tanulmányozásakor 12 héten keresztül napi két gramm őrölt Nigella sativa-t használtak. Emellett négy héten keresztül naponta kétszer 500 milligramm (mg) feketemagolajat is bevettek. A vérnyomásra gyakorolt hatásának tanulmányozásakor naponta fél-két gramm feketemagport szedtek 12 héten keresztül.

Bár bárkinek konzultálnia kell orvosával, mielőtt bármilyen gyógynövényt vagy étrend-kiegészítőt elkezdene fogyasztani, az óvatosság és a konzultáció különösen fontos bizonyos egyének esetében az olyan tünetek miatt, mint például a következők:

 • A Nigella sativa nagy dózisú alkalmazása károsíthatja a vesét és/vagy a májat. Használata óvatosan mérlegelendő olyan egyéneknél, akiknek már vannak vese- vagy májproblémái vagy kockázatai.

 • A Nigella sativa szedése kemoterápia alatt gátolhatja a kemoterápiás gyógyszerek hatását

 • Mivel a Nigella sativa tovább csökkentheti a vérnyomást, kockázatot jelent a hipotenzióban szenvedők számára.

 • Bár a Nigella sativa terhességre és szoptatásra gyakorolt esetleges hatását elemző vizsgálatok állatokon végeztek, a nőknek azt tanácsoljuk, hogy fogyasztás előtt beszéljenek orvosukkal.

 • Végül, a Nigella sativa helyileg alkalmazva allergiás reakciót okozhat.

A fekete kömény (Nigella sativa) tárolása

A Nigella sativa megtalálható néhány speciális élelmiszerboltban, mivel az összetevőt az indiai, közel-keleti és észak-afrikai konyhában használják. A magvakról ismert, hogy erős aromájúak, hagymás, oregánós és fekete borsos jegyekkel. Currykben és lencsefőzelékekben és használják őket.

Tárolja a Nigella sativa magokat úgy, mint a többi fűszert. Tartsa őket légmentesen, hőtől és fénytől védett, légmentesen záródó edényben.

A természetes anyagot étrend-kiegészítőként is árulják, néha olajként, kapszula vagy por formájában. Mindig olvassa el a választott termék címkéjét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs-e benne más váratlan összetevő.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.