A hagymahéjtól a káposztáig: tojásfestés természetesen

Nincsen húsvét tojásfestés nélkül. Hoztunk néhány természetes ötletet, amivel gyönyörű húsvéti tojásokat lehet festeni!

Emlékszem, nagymamámmal sokszor festettünk vöröshagymahéjjal tojást: hol csak simán beleraktuk a hagymalébe, hol petrezselyem- vagy zellerlevéllel díszítve húztuk nejlon harisnyába, és úgy a vöröses-barnás lébe.

 

 

termeszetes_tojasfestek

 

Gyógynövényes húsvét!

Pedig ezen kívül még nagyon sokféle színt össze lehet hozni természetes anyagokból: fűszerek, zöldségek, gyümölcsök gyönyörű, élénk színeket adnak a húsvéti tojásoknak.

 

termeszetes_tojasfestes1
 

A képen látható tojásokat kávéval, teával, lila hagymával, vörös káposztával, kurkumával, vöröshagymával, áfonyával, vörös áfonyával, chillivel és cayenne-i borssal festették.


Festeni lehet hideg és meleg vízben egyaránt. Az elsőnél főtt, a másodiknál nyers tojást használunk, és a színezőanyaggal együtt főzzük. Egy evőkanál ecet segít, hogy a szín jobban megkössön, egyébként pedig mindenki addig tartja a tojásokat a festő lében, ameddig a kívánt színárnyalatot el nem érik.

termeszetes_tojasfestes_tea1
Tea


A teánál és a kávénál lényeges, hogy jó erőset főzzünk, így hamarabb elérjük a kellően sötét árnyalatot.

termeszetes_tojasfestes_kurkuma1
Kurkuma

 

A fűszereknél 2 csésze vízhez 3 evőkanál fűszerport kell számítani, ehhez jön az 1 evőkanál ecet, ha kihűlt a lé.

termeszetes_tojasfestes_voros_kaposzta1
Vörös káposzta


A tojásokat káposztalevélbe csomagolva főzzük meg, és ilyen szép kékek lesznek.

termeszetes_tojasfestes_afonya1
Áfonya + áfonyalé


1 csésze felolvasztott és leturmixolt áfonyához 0,5 csésze 100%-os áfonyalét öntünk, 9 óra alatt ilyen sötét tojásokat kapunk. Ha pedig csak pár percig hagyjuk a tojásokat ecetes áfonyaturmixban, ezt az eredményt kapjuk:

termeszetes_tojasfestes_afonyale
 



Ez utóbbi kivételével a többi tojás 9 órát állt az adott lében, és ezek a színek születtek:

 

termeszetes_tojasfestes_szinek_01
 

1. oszlop fentről lefelé: (kávé, tea,vöröshagyma, vörös káposzta, áfonya
2. oszlop fentről lefelé: áfonya, chili por, cayenne bors, kurkuma, zöld hagyma


Van még idő a locsolók érkezéséig, ebben a tocsogós, szürke időben pedig jó kis elfoglaltság  a kísérletezés. Ha valakinek más ötlete, tapasztalata is van, ne habozzon megosztani velünk!
Képek és ötlet:https:justshortofcrazy.com

Forrás: edenkert.hu