Allergiásoknak- tojáshelyettesítő ötletek az ünnepekre

A tojásallergia a hazai lakosság egy százalékát érinti, és általában gyerekkorban megjelennek az első tünetek: csalánkiütés, bőrviszketés, hányás, hasmenés, az arc zsibbadása, súlyos esetben a légutak bedagadása.

tojás, tojáshéj

Fotó: 123rf.com

A tojásallergiában szenvedő gyerek vagy felnőtt nem ehet tojást, sem a sárgáját, sem a fehérjét. A keresztallergia miatt jobb távol maradni a szárnyasok tollától is, de sokaknál a csirkehúst is ki kell zárni az étrendből.

Igen ám, de mit tegyünk, mikor a legtöbb étel receptje úgy kezdődik, hogy „végy három tojást”?

Senki sem szeretne kimaradni a karácsonyi süteményekből, finomságokból sem. Valamiképpen helyettesítenünk kell a nedvességet adó, tésztát összetartó hatású tojást. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak a készen vett tojásporon túl.

Fotó: pexels.com

 

Chiamag és víz

Három evőkanál víz és egy evőkanál chiamag összekeverésével egy tojást tudunk helyettesíteni az ételben. Tíz percig kell állni hagyni, ezalatt zselés állagot vesz fel, és nagyszerűen működik süteményekben, fasírtoknál is.

Fotó: pexels.com

 

A jó öreg banán és alma

Nagyon finom, egészséges, könnyen hozzáférhető, és egy összetört banán egy tojást helyettesít. Íze miatt süteményekbe ajánlott leginkább, nem szárad ki tőle a tészta még keksz esetén sem. Negyedbögrényi natúr almaszósz is pótolhat egy tojást a sütiben, muffinoknál, kekszeknél is bevethetjük. Sokan az avokádóra is esküsznek, ami ugyanúgy használható, mint a banán.

Lenmag és víz

A darált lenmag vízzel összekeverve nagyszerű tojáshelyettesítő, egy evőkanálnyi mag és háromszor annyi víz keveréke tesz ki egy tojást. Nagyon sokféle ételnél használható, sósaknál-édeseknél egyaránt.

Tejföl és olaj

Egy evőkanál tejföl és ugyanennyi olaj alapos kikeverése is helyettesíthet egy tojást, bár ha a tojásallergia tejérzékenységgel is párosul, akkor értelemszerűen nem használható.

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.