A fizioterápia a természet ereje

Manapság egyre divatosabbak azok a kezelések, amik nem pusztán az orvostudományi alapokon nyugszanak. Ilyen a fizioterápia is!

A fizioterápia a természeti energiákat használja fel gyógyításra (nem tévesztendő össze a fizikoterápiával, amin a köznyelv a villanykezeléseket érti). A "fizioterápia" szó jelentése: a természet erejének felhasználásával végzett gyógyítás.

Fizioterápia során rendszerint komplex, mindenre kiterjedő kezelést végeznek a szakemberek, azaz egy időben többféle kezelést adnak, mert így a hatás sokkal kedvezőbb. A kúrát legfeljebb csak egyszer lehet megismételni ugyanazon évben 6 hónapos szünet után. A terápia időigényes, ezért mindenféleképpen türelmesnek kell lennünk a kúra során, ami eltarthat 3 hétig is akár.

viziterapia1

Mint minden kezelésnek, ennek is megvan a maga javallata, hogy mikor, milyen betegség esetén alkalmazható.

A következő betegségek esetén szokták ajánlani a fizioterápiát: degeneratív mozgásszervi panaszok (kis-és nagyízületi porckopás, meszesedés) csigolya- és végtagtörések, rándulások, mozgásszervi műtétek utáni maradványpanaszok, szövődményes gyógyulás (Sudeck atrophia) okozta elváltozások.

Ezenkívül gerinc eredetű szédülés, fejfájás, osteoporosis talaján keletkezett csigolyatörések, háti fájdalom, arcidegbénulás, periferiális idegsérülés miatt kialakult végtagbénulások, saroksarkantyú, teniszkönyök, vizelettartási panaszok, krónikus nőgyógyászati gyulladás, prosztatagyulladás esetén.

Ugyanakkor jól ismertek azok az állapotok, amikor tilos e kezelést végezni: láz, terhesség, szívelégtelenség, daganatos betegségek, tbc és egyéb speciális állapotok.

derekfajdalom12

A fizioterápia magában foglalja a mechanoterápiát (gyógytorna, masszázs), elektroterápiát (villanykezelés), hidro- és balneoterápiát (előbbi egyszerű csapvízzel, utóbbi ún. gyógyvízzel történik), diétát, helioterápiát (napfürdőzés), pszichoterápiát (lelki kezelés) is többek között.

A kezeléseket (járó- vagy fekvőbetegként) csak sorozatban, kúraszerűen szabad végezni, általában 8-10 alkalommal kezelési fajtánként, és csak fizioterápiás szakorvos írhatja ki!

Ha ezek sem segítenek, akkor léteznek úgynevezett otthon is végezhető kezelések, például pakolások, vagy az akupunktúra. Ha már ezek sem segítenek, akkor gyakorlatilag nem maradt más, mint az orvosi beavatkozás. Erről pedig természetesen a szakorvosokkal kell konzultálni.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: