Szeretnél akkora lenni, mint Chris Hemsworth?

A Thor és A Bosszállók filmek sztárjának, Chris Hemsworth-nek hatalmas izmai vannak. A szerepek kedvéért kialakított izomtömeg kialakulásához szigorú edzéstervet kell betartania. A hipertrófia-orientált edzésmódszert alkalmazta.

Az ausztrál modell és színész lassan, de biztosan a hollywoodi szuperhős filmek állandó szereplőjévé válik. Chris-nek nem kevés súlyt kellett megmozgatnia ahhoz, hogy hiteles legyen a skandináv mitológiából ismert, Thor a mennydörgés istenének szerepében.

Mi az a hipertrófia-orientált edzésmódszer?

Mielőtt Hemsworth megkapta volna Thor szerepét nem sok időt töltött súlyzók emelgetésével, de azt sem lehet mondani, hogy puhány volt. Sokat mozgott, küzdősportokat űzött, rögbizett, boxolt, ezért nem volt nehéz dolga az edzőjének Steve Wals-nak, aki profi rögbi játékos.

chris_hemsworth640

Chris az úgynevezett hipertrófia-orientált edzésmódszert (Hypertrophy-Specific Training – HTS) alkalmazta. Ezt a módszert először laboratóriumi körülmények között tesztelték, lényege fiziológiai alapelveken nyugszik. Az izomsejt növekedési mechanizmusával foglalkozó kutatásokból végül az izom mechanikai terhelésére épülő edzésforma alakult ki.

A HTS alapelve, hogy testünket folyamatosan mechanikusan (súlyemelő gyakorlatok) terheljük a lehető legtöbb izom bevonásával. Egy másik fontos módszer, hogy a gyakorlatok ismétlésszámát kéthetente változtassuk meg, mert az izomzatunk hozzászokik a terheléshez. Ennek az edzésformának a használatában Duffy Graver edző segített, aki olyan hírességeket tréningezte már, mint Adam Sandler, Brad Pitt vagy Angelina Jolie.

Chris Hemsworth edzéstervében szerepeltek többek között:

sorozatok kézisúlyzóval, fekvenyomások, a felkart megdolgoztató gépek használata, boxedzések, felülések, edzőpadok használata a hasizom gyakorlatokhoz, combokat és lábakat erősítő gépek használata, kardio edzések.

Forrás: