A Fish! zenekar sava-borsa

Kovács Krisztián, a Fish! zenekar frontembere évek óta reflux betegséggel küzd. Megkérdeztük tőle, mit lehet tenni a kellemetlen tünetek megszüntetése érdekében.

„Alulról jön, semmi nem tartja vissza, nincs hozzá kulcs, ami zárja, vagy nyitja,

Ne figyelj rá, fordíts neki hátat! Célba ér, ha elhagyja a számat

Belülről mar, kívülről nem látszik, és ha nincs, nem is hiányzik.”

Ezt a dalszöveget énekelte fel Kovács Krisztián, a Fish! legújabb lemezére, aminek a címe cseppet sem meglepő módon, Sav.

Krisztián három-négy éve kezdte először tapasztalni a betegség tüneteit. Az állapota fokozatosan romlott, míg egy évvel ezelőtt, decemberben a reflux, egy gégegyulladással karba öltve kopogtatott az ajtón, sajnos éppen a legalkalmatlanabb pillanatban, egy turné kellős közepén.

A Fish! frontembere ezt követően kereste fel orvosát, aki azonnali életmódváltást javasolt. Első ízben a cigarettától kellett búcsút venni, amit Krisztián meg is tett, ám ennek eredményeként pár felesleges kilót felszedett az énekes, ami, mint tudjuk, szintén nem kedvez a gyomorsav túltengésben szenvedő betegeknek.

Nem lehetett kikerülni a gyógyszeres kezelést sem. Miután egy gyomortükrözésen Los Angeles C típusú reflux betegséget állapítottak meg, a szakorvos többféle készítményt is felírt. A gyógyszer teljesen tünetmentessé tette a betegséget, ám ettől függetlenül Krisztiánnak egész életformáját is meg kellett változtatnia annak érdekében, hogy meg lehessen szüntetni a betegség kialakulásának az okát, és így elhagyható legyen a gyógyszeres kezelés.

Kérdésünkre, hogy milyen változásokat eszközölt a mindennapokban, ezt a választ kaptuk:

„Közvetlenül lefekvés előtt már nem eszem, bár ezt elég nehéz volt megvalósítani, mivel a turnék és az éjszakai élet azzal járnak, hogy minden nap reggel hat órakor kerülök ágyba. Ezt már megszoktam, de a testem talán még mindig nem állt át erre az életformára. Az ételeket kevés sóval eszem és nem fogyasztok égetett szeszt és rövid italokat. Párszor előfordul, hogy egy fellépés alkalmával megkínálnak minket házi pálinkával, amit már csak udvariasságból sem utasítok vissza, de ezt nem viszem túlzásba, mert nem tesz jót a gyomromnak. Nyáron folyamatosan dolgoztunk, de most már csak hétvégén vannak fellépések, így a tél beálltával szeretném leadni azt a pár kiló felesleget, ami még rajtam van. És remélem, hogy így teljesen le tudom tenni a gyógyszereket, és nem újul ki a reflux.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.