Top 12 jel, hogy szívbetegség lehet a panaszaink hátterében – 2. rész

A szívbetegség jelei elsőre nem tűnnek annak. Sőt, talán semmilyen összefüggésbe nem hoznánk a tüneteket a szívgondokkal. Lássuk, mi árulkodhat arról, hogy mégis baj lehet a szívünkkel!

Bizonyos esetekben egyértelmű, hogy szívproblémáink vannak. Máskor azonban egyes jeleket nem hoznánk összefüggésbe a szívbetegséggel, pedig okozhatja őket az is.

Cikkünk első részében hat fontos tünetet vettünk sorra, most lássuk a továbbiakat.

7. Megváltozik a bőr színe: szívbetegség jele lehet, ha az ujjak kékesek vagy szürkések. Ennek hátterében ugyanis az állhat, hogy nem kering megfelelően az oxigénben gazdag vér. A probléma gyakran születéstől jelen levő szívelégtelenség, vagy az erek beszűkültsége, elzáródása miatt áll fenn. Amikor a felhalmozódott koleszterin-plakkok darabkái letörnek, majd megakadnak a kis erekben, csipkés, foltos, lila minta jelenik meg a bőrön. Ha endocarditisben szenvedünk, véres foltok alakulhatnak ki a bőr alatt a kéz belső oldalán és a talpon.

kéz, reuma, ízület

Fotó: 123rf.com

8. Vérző íny: bár a szakértők számára máig nem teljesen világos az ínybetegség és a szívbetegség közötti kapcsolat, tanulmányok azt sugallják, hogy a vérző, duzzadt vagy érzékeny fogíny szívproblémákat okozhat.

Az egyik elmélet szerint az ínyből származó baktériumok bejutnak a véráramba és gyulladást alakíthatnak ki a szívben. Az ínybetegség, amely a fogak elvesztéséhez vezethet, szintén növelheti a stroke esélyét.

9. Sötét, bársonyos bőrfoltok: szívbetegség jele lehet az efféle bőrelváltozás is. Ezeket a vastag foltokat, az úgynevezett acanthosis nigricans-t a bőrredőkben és ráncokban vehetjük észre – például a nyakban, a hónaljban és az ágyékban –, amennyiben a szervezetünknek gondjai vannak az inzulin hormon használatával. A bőrön kisebb foltok is jelentkezhetnek. Ha még nem kezelnek minket inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma vagy 2-es típusú cukorbetegség miatt, keressük fel kezelőorvosunkat, hogy segítsen a vércukorszint szabályozásában – s ezzel együtt megvédjük a szívünket.

10. Légzési nehézségek: a légszomj szívelégtelenség, szívritmuszavar vagy szívroham tünete lehet. Mindenképp beszéljünk orvosunkkal, ha nehezen kapunk levegőt bizonyos tevékenységek után, amelyeknek elvégzése korábban nem jelentett gondot, s akkor is, ha fekvő helyzetben nehezen tudunk lélegezni. Mellkasi fájdalom esetén mentőt kell hívni!

lábdagadás

Fotó: 123rf.com

11. Duzzanat a lábak alsó részén: ez a tünet akkor fordul elő, ha hosszú ideig állunk vagy ülünk, de terhesség alatt is gyakori. A folyadék felhalmozódása azonban eredhet szívelégtelenségből és a lábak rossz keringéséből. A duzzadt lábak kialakulhatnak vérrögtől, amely megakadályozza a vér visszatérését az alsó végtagokból a szívbe. Azonnal hívjunk orvost, ha a duzzanat hirtelen lép fel!

12. Kimerültség: a szívbetegség jele lehet, ezért ha a tünet gyakori, ne fogjuk mindig a rossz alvásra! A szívelégtelenség okozhat fáradtságot és kimerültséget, mivel az izom már nem pumpál elég jól ahhoz, hogy kielégítse a szervezet szükségleteit. Érdemes más tünetekre is felfigyelni – ilyen például a köhögés és a duzzanat. A kimerültség és a gyengeség ugyanis számos különböző állapot figyelmeztető jele lehet, beleértve a vérszegénységet, a rákot vagy akár a depressziót is.

Olvasd el ezt is!

Komoly szívbetegség okozója lehet az enyhe COVID is

Forrás: Adrina - napidoktor.hu