Öregek a fiatal dohányosok erei

Régóta ismert, hogy a dohányzás a szív- és érbetegségek egyik legveszélyesebb kockázati tényezője. Egy svájci vizsgálat bebizonyította, hogy a dohányzás korán öregíti az érrendszert.

Az Európai Szívgyógyászok Társaságának kongresszusán nagy figyelmet keltett Julia Dratva és munkatársainak előadása a dohányzó fiatalok elöregedett érrendszeréről, és egy német tanulmány, amely azt igazolta, hogy a dohányzás tiltása egy német nagyvárosban jelentősen csökkentette a szívinfarktus előfordulását.

A svájci kutatók 9-20 éves fiatalok ereit tanulmányozták éveken keresztül. Valójában felnőtt svájciak tüdejét és szívét vizsgálták rendszeresen, de ebből a csoportból 356 svájci polgár gyermekeinek ereit is mérték ultrahangos műszerrel. Az ultrahang ideális technika, mert fájdalommentes, szabadon ismételhető és igen pontos eljárás.

cigaretta2

Ennek megfelelően a résztvevőket tizenéves koruktól kezdve több száz alkalommal vizsgálták, megmérve a nyaki főverőér egyes rétegeinek vastagságát. Ez fontos adat, mert a kor előrehaladásával az agyi szövetekhez vért szállító artéria mind vastagabb lesz, merevebbé válik, falának belső felszínén meszes lemezek rakódnak le.

A szakemberek kimutatták, hogy azok a fiatalok, akik hetenként akár csak egyszer rágyújtottak egy cigarettára, statisztikailag jelentős mértékben vastagabb, "öregebb" érrel éltek, mint a nem dohányzók.

A munkacsoport vezetője hangsúlyozta: ennek az a jelentősége. hogy fiatal korban a dohányzás abbahagyása esetén az ér vastagodása megáll, sőt visszafejlődhet. Az eredmény megerősítette azt a német megfigyelést, amelyet Johannes Smucker ismertetett Brémából.

dohanyzas1Bréma városában mintegy 800 000 ember lakik és a város vezetése már 2007-ben elrendelte a teljes dohányzási tilalmat az épületeken belül. Valamennyi gyógyintézetben már évtizedek óta gondosan vezették az infarktus esetek előfordulását.

A dohányzás tiltása óta a szívroham esetek gyakorisága 16 százalékkal csökkent. Az is fontos, hogy a dohányzás megszűnése a nemdohányzó népességben még jelentősebben mérsékelte a dohányzás kedvezőtlen hatását.

A szakértők az utóbbit azzal magyarázzák, hogy a passzív dohányzás csökkenése a dohányzók környezetében még jobban érvényesül, mint a dohányzók életvitelének változásában. Ez kiváltképp a gyermekekre vonatkozik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.