Mit tehetünk, ha alvadékony a vérünk? 3. rész

Interjú Dr. Benczúr Béla kardiológussal, aki a véralvadásról, a gyógyszerek kezelésről, a prevencióról adott felvilágosítást.

Kinek kell véralvadásgátlót szednie?

Ha valaki elszenved egy ilyen traumát, akkor átmenetileg mindenképpen kapnia kell véralvadásgátlót. Vénás, bőr alá adott injekciókban, majd néhány nap után áttérhet a tablettás véralvadásgátló szedésére. Néhány évtizeden át egyféle véralvadásgátló létezett. Ennek hátránya, hogy havonta kellett menni ellenőrzésre a terápiás tartomány tartása érdekében.

Nehogy túlzott vérzékenység forduljon elő, a túladagolás miatt, hiszen a véralvadás nagyon összefügg az étrenddel is. A tavalyi évtől már létezik kényelmesebb alternatíva, azonban egyelőre borsos áron. E mögött költséges klinikai innovatív kutatás, innovatív gyógyszer áll.

Meg lehet előzni a trombózist?

Ha semmiféle kockázati esemény, vagy tünet nincs, akkor általában a vénás tromboembóliák ellen védekezhetünk egészséges életmóddal, rendszeres mozgással. Ez segít abban, hogy az alvadásban résztvevő mechanizmusok egyensúlyban maradjanak. Az elhízás, az ülő életmód, a fokozott alvadékonyság irányában hatnak. Ha valaki mozog, fut, dinamikus sportot végez, a virchowi triász tényezőit javítja. Erősebbé válik a keringése.

torna7

A táplálkozásban a zöldségek, gyümölcsök, antioxidánsok fokozása megelőző faktor. Az erős fűszerek azonban fokozzák az alvadékonyságot! A kis mértékű alkoholfogyasztás is segít. Emeli a védő koleszterint, a vér alvadékonyságát csökkenti egy kicsit. Minél inkább növekszik a sűrűség, annál inkább lassul a keringés. A keringést javítani kell, ez teszi hígabbá a vért! Segít minden, ami keringésfokozó hatással bír.

Mit tehet, aki fél, vagy érintett a családja?

A dohányzást abba kell hagyni! Hiszen minden dohányos azonnal érintett! A másik a testsúly rendezése. A harmadik a hölgyeknél a fogamzásgátlók szedése esetén rendszeres kivizsgálás! Ha a családban már előfordult hasonló probléma, akkor indokolt a kivizsgálás, amit a háziorvos is kezdeményezhet. Léteznek véralvadással foglalkozó ambulanciák is. A vizsgálat egy vérvételből megmutatja a trombózis kockázatát. E mellett léteznek szűrőautomaták, és gyorsteszt is, ami azonban a klinikai vérmintával nem egyenértékű.

verrog4801

Megelőzhető lenne az infarktus?

Az infarktus megelőzése a véralvadási faktorok rendezésénél kezdődik. Manapság annyi ember életét meg lehet menteni a szűrésekkel, a véralvadási faktorok terápiás tartományban tartásával, életmóddal. Élhetünk ezzel az ajándékkal. Ráadásul a betegség gyógykezelése, ha szerencsésen végződik, hosszadalmas, és költséges. A megelőzés olcsóbb is!

Létezik szakmai szervezet a prevencióért?

A megelőzés érdekében alakult meg az orvos-szakmai társaság, a Magyar Artériás Társaság, melynek főtitkáraként tevékenykedem, mint infarktust is ellátó kardiológus orvos. A társaság fő célkitűzése a prevenció, hogy a szív-érrendszeri veszélyeztetettség mindinkább csökkenhessen hazánkban is. Mindez a szakmai szervezetek, az érintett szakemberek párbeszédével, nemzetközi tapasztalatcserével, szűrésekkel, műszerek beszerzésével, a rizikótényezők csökkentésével és a lakosság tájékoztatásával valósulhatna meg.

Forrás: