Ezért tehető felelőssé a magas koleszterinszint

A magas koleszterinszint veszélyei igen komolyak lehetnek. Az állapot mára népbetegséggé nőtte ki magát, ami a társadalomra egyre súlyosabb közegészségügyi terheket ró – megduplázhatja, vagy akár meg is triplázhatja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, de akár agyvérzést és a végtagi erek elzáródását is okozhatja.

A magyarok jelentős részének, közel 800.000 embernek van szüksége valamilyen koleszterin-csökkentő terápiára, a romló tendencia azonban nem csak hazánkban mutatkozik meg. Világszerte a szív- és érrendszeri megbetegedések több mint harmadáért tehető felelőssé a magas koleszterinszint és évente közel 2,6 millió ember veszíti életét a szövődményeként kialakuló megbetegedésekben.

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület, melynek kisebb részét táplálék formájában vesszük magunkhoz, nagyobb részét pedig a sejtjeink állítják elő – annak is legnagyobb hányada a májban termelődik. A vegyületnek három típusát különböztetjük meg, az összkoleszterint, a HDL-t (magas sűrűségű lipoprotein), ami a jó koleszterin elnevezést kapta és az LDL-koleszterin (alacsony sűrűségű lipoprotein), amit rossz koleszterinnek is szoktak nevezni. A koleszterin maga nem egy eleve üldözendő anyag, mert egy bizonyos mennyiségig kifejezetten szükséges, de amint a rossz és jó koleszterin aránya a vérben felborul, orvosi vélemény alapján kezelni kell a problémát. A koleszterinszint mérését a vércukorméréshez hasonló módon, az ujjbegy megszúrásával nyert vérminta segítségével végzik.

koleszterin

A magas koleszterinszint veszélyei

Amennyiben a vérben áramló koleszterin nem tud megfelelő mértékben kiürülni, akkor az megtapad az erekben és beépül az érfalba, mely károsítja azt. Az érfal károsodásának következményeként agyvérzés, szívinfarktus is kialakulhat, de akár a végtagi erek is elzáródhatnak, amely akár amputációhoz is vezethet. A rendszeres koleszterinszint mérés azért is fontos, mert a magas koleszterinszint nem jár tünetekkel, így sokan nem értesülnek időben a betegségükről, csak komolyabb szövődmények jelentkezésével diagnosztizálják a problémát. A magas koleszterinszint veszélyei: megduplázhatja, vagy akár meg is triplázhatja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, de akár agyvérzést és a végtagi erek elzáródását is okozhatja. A dohányzás, az elhízás, a cukorbetegség, de még a magas vérnyomás is kockázati tényező a magas koleszterinszint és az ezen okán kialakuló szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, de erősen befolyásolja a kor, a nem, a családi kórtörténet és az étrend is.

A magas koleszterinre való hajlam öröklése súlyos egészségügyi kockázatokkal jár

Az örökletes magas koleszterinszint a jelenlegi kutatások szerint még annál is komolyabb egészségügyi kockázatokkal jár, mint korábban gondolták – amennyiben az egyik szülő érintett, 50 százalék a valószínűsége, hogy a gyermek is örökli a betegséget, ha viszont mind a két szülő küzd a magas koleszterinszinttel, az már többszörösen növeli az öröklés kockázatát. Az örökletes magas koleszterinszint legalább 20 000 embert érint hazánkban és mindössze 10 százalékuk az, akik esetében nem alakul ki a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik formája.

A koleszterin állati eredetű élelmiszerekben fordul elő – minél zsírosabb egy étel, annál magasabb a koleszterintartalma. Mivel egyetlen tojássárgájában annyi koleszterin található, amennyi fedezi az egy nap elfogyasztható maximális koleszterin-mennyiséget, érdemes fokozottan figyelni és követni az értékeket. Rengeteg pékáru és a legtöbb tésztaféle is tartalmaz tojást, de a vaj és tej is bővelkedik koleszterinben. A nem megfelelő és koleszterinben gazdag étrend követése súlyos egészségügyi terheket ró az emberiségre globálisan – világszerte évente közel 2,6 millió ember veszíti életét a magas koleszterinszint szövődményeként kialakuló megbetegedésekben és a szív- és érrendszeri megbetegedések több mint harmadáért is ez tehető felelőssé.

Zsírszegény étrend, természetes hatóanyagok

Amellett, hogy a sovány tejtermékeket érdemes választani, olyan rostban gazdag és zsírszegény étrend javasolt, ami bővelkedik növényi eredetű élelmiszerekben. A koleszterinszegény étrend segít hosszú távon helyreállítani a vér zsírszintjét és ezáltal súlyos, olykor végzetes kimenetelű betegségek is elkerülhetők. A magas koleszterinszint helyreállításában nem csak a zsírszegény étrend segíthet, hanem a természetes hatóanyagú gyógynövények is: a paprikamag és a szőlőmag is azon gyógynövények közé tartozik, amik segítenek a zsíranyagcserében és nagymértékben javíthatják a táplálékkal bevitt koleszterin felszívódását. A gyógynövények rendszeres fogyasztása nem csak egészségtámogató hatásuk miatt előnyös, természetes hatóanyagaiknak köszönhetően mellékhatások nélkül segíthetik a szervezet természetes egyensúlyának kialakítását még hosszútávon történő fogyasztásuk esetén is.

A Zafír organikus termékcsalád 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy a gyógynövények egészségre gyakorolt pozitív hatásait és az egészség fenntartásában betöltött fontos szerepüket széles körben ismertesse a hazai közegben és segítse az embereket a természet újra felfedezésében, hogy annak erejével újra teljes életet élhessenek. Gyógynövényekből készült készítményeik csakis természetes alapanyagokat tartalmaznak, termékpalettájuk közel 90 féle különböző terméket rejt magában, amik őrleményként, por- és olajkapszula formájában kaphatók.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.