Fokozott szívdobogás – 13 tipp, ami oka lehet

A stressztől az extra szívverés problémájáig

Ha a szív nagyokat dobban, összerezzen vagy kihagy egy-egy dobbanást, ezeket a problémákat szívdobogásnak nevezik – ijesztőnek tűnhetnek, de többségük ártalmatlan. Mi minden lehet azonban a szívdobogás oka és mikor kell orvoshoz fordulni?

Milyen érzés a fokozott szívdobogás? Ijesztőnek tűnhet, amikor a szív időnként nagyobbakat dobban, olyan, mintha remegne, esetleg kihagy. A legtöbb ilyen esetnek nem kell aggodalmat keltenie bennünk, de a mögöttes okot érdemes kideríteni.

Mi lehet a fokozott szívdobogás oka?

 1. Stressz és szorongás: az intenzív érzelmek kiválthatják a szívverést felgyorsító hormonok felszabadulását. A test ilyenkor felkészül a fenyegetésre, még ha nincs is veszélyben. A pánikroham is a félelem intenzív rohama. A tünetek: gyors szívdobogás, izzadás, hidegrázás, nehézlégzés és mellkasi fájdalom. A pánikroham szívrohamnak is tűnhet. Ha nem tudjuk, melyikkel küzdünk, kérjünk segítséget!
 2. Testmozgás: az edzés egészséges, s természetes, hogy a szívverés felgyorsul miatta – a szív több vért pumpál az izmokba. Ha fokozott szívdobogásra leszünk figyelmesek, oka lehet, hogy egy ideje nem edzettünk, nincs kondíciónk. A szabálytalan szívverés vagy aritmia edzés közben szívdobogást is kiválthat.
 3. Koffein: ha szívünk erősebben ver a reggeli kávé után, oka, hogy a koffein növeli a szívdobogást. Származhat teából, csokoládéból vagy energiaitalból is – bármiből, ami koffeintartalmú. Egészséges embereknél kevésbé jellemző, hogy a koffein a fokozott szívdobogás oka. A szakértők azonban nem tudják, vajon kiválthatja-e a koffein a szívdobogást szívritmuszavarban szenvedőknél.
 4. Nikotin: ez a cigaretta és más dohánytermékek addiktív vegyülete, mely növeli a vérnyomást és felgyorsítja a pulzust. A szív védelme érdekében fontos leszokni a dohányzásról, ám ez azonnal nem fogja lassítani a szívdobogást. A nikotintapasz és egyéb dohányhelyettesítő szintén oka lehet a gyors szívverésnek – a nikotin-elvonás tüneteiként. A szívdobogás oka tehát lehet az is, hogy éppen kezdünk leállni a nikotinról. A cigaretta elhagyását követő 3-4 héten belül abba kell maradnia.
  dohanyzas
 5. Hormonális változások: nők észlelhetik, hogy menstruáció vagy terhesség, illetve menopauza közeli állapotban felgyorsul a szívverésük. A szívdobogás oka ilyenkor a hormonszint – a probléma átmeneti. Várandósságnál a szívdobogások előfordulhatnak akkor is, ha a nő vérszegény, s nincs elég vörösvérsejtje, amely oxigént szállít a szervezeten át.
 6. Láz: betegség alkalmával lázat tapasztalhatunk. Ilyenkor a test a szokásosnál nagyobb tempóban használ energiát, s ez oka lehet a szívdobogásnak. A láznak magasabbnak kell lennie, hogy a szívverést érintse.
 7. Gyógyszerek: bizonyos gyógykészítmények és vény nélkül kapható gyógyszerek mellékhatásként kiválthatnak szívdobogást.
  Ilyenek az antibiotikumok, gombaellenes gyógyszerek, antipszichotikumok, asztmás inhaláló készülékek, köhögéscsillapító orvosságok, fogyókúra tabletták, magas vérnyomást kezelő gyógyszerek, pajzsmirigy tabletták. Ha ezekből egyet vagy többet használunk, kérdezzük meg orvosunktól, okozhatnak-e szívdobogást.
 1. Alacsony vércukorszint: ha valaha éreztük magunkat gyengének, remegőnek, ha kihagytunk egy étkezést, annak oka leginkább a vércukorszint leesése – de szívdobogást is eredményezhet. A vércukorszint leesésekor ugyanis a test stresszhormonokat szabadít fel, így adrenalint is, hogy felkészüljön a vészhelyzetre. Az adrenalin növeli a szívverést.
 2. Túl aktív pajzsmirigy: a pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy a nyakban – olyan hormonokat állít elő, amelyek segítenek az anyagcsere és egyéb dolgok kezelésében. A túlműködő pajzsmirigy (hipertyreosis) túlságosan sok pajzsmirigyhormont termelhet. Ez pedig annyira felgyorsíthatja a szívet, hogy úgy érezzük, nagyon dobog. Amennyiben nagy mennyiségű pajzsmirigy-hormont kapunk az alulműködő pajzsmirigy betegsége miatt (hipotireoidizmus), az szintén felgyorsíthatja a pulzust.

 3. Alkohol: ha valaki sokat iszik vagy csak a szokásosnál többet fogyaszt olykor, úgy érezheti, hogy szíve gyorsabban ver. Egyeseknél ez akkor is előfordul, ha kevés szeszes italt isznak.
 4. Korai kamrai összehúzódások: a szívdobogás oka lehet az extra szívverés vagy a korai kamrai összehúzódások. Az extra szívverés kimozdítja általános ritmusából a szívet, s úgy érezhetjük, mintha ugrálna a mellkasban. Ha egészséges a szívünk, nem kell emiatt aggódni, ám szívbetegség és túl gyakori extra szívverések esetén kezelésre van szükségünk.
 5. Kokain és egyéb utcai drogok: az illegális drogok, például az amfetaminok, a kokain és az ecstasy veszélyesek a szívre. A kokain növeli a vérnyomást, emeli a pulzusszámot és károsítja a szívizmot. Az amfetaminok stimulálják az idegrendszert, mely felgyorsítja a szívverést. Az ecstasy hatására egy norepinefrin nevű anyag szabadul fel, mely szintén felgyorsítja a szívet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha egyébként egészségesek vagyunk, nem kell aggódnunk a fokozott szívdobogás miatt, különösen, ha néha fordul elő és pár percig tart. Ám ha mellkasi fájdalmat vagy nyomást, légszomjat, szédülést vagy ájulást is tapasztalunk, forduljunk azonnal orvoshoz! A gyakori erős szívdobogás okát ilyen esetben nagyon fontos feltárni.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.