Engedélyezett őssejtkezelés

Több mint öt évvel azután, hogy Dél-Korea tudományos hírnevét szétzúzta a klónozási botrány, az országban engedélyezték a világ első olyan gyógykezelését, amelyben őssejtekkel gyógyítanak szívrohamot elszenvedett pácienseket.

A koreai gyógyszerügyi hatóság július 1-jei hatállyal engedélyezte a Hearticellgram-AMI jelölésű kezelés forgalmazását a kifejlesztő FCB-Pharmicell elnevezésű vállalatnak. "Ez azt jelzi, hogy a kormány megnyitja az utat az őssejtkutatásban a progresszív fejlődés előtt" – értékelte Oh Il-hvan, a szöuli katolikus egyetem orvosi karának professzora, aki korábban a gyógyszerügyi hatóság őssejtkutatási szakértője volt.

Az őssejtek a szervezet mestersejtjei, valamennyi sejt és szövet forrásai. Azon tulajdonságuk miatt, hogy képesek különböző sejttípusokat létrehozni, sokszorozódni és megújulni, felhasználásától a kutatók a legkülönfélébb betegségek és rendellenességek gyógyítását remélik, beleértve a rákot, a cukorbetegséget vagy a sérüléseket is.

Az embrionális őssejtek felhasználásával ellentétben a testi (szomatikus) őssejtek alkalmazása – ami a mostani esetben is történik – nem vitatott, mivel nem embriókból származnak, hanem felnőtt szövetmintákból.

8x6qb2zt4

Nem példa nélkül álló a szomatikus őssejtek alkalmazása olyan páciensek kezelésére, akik nem reagálnak a hagyományos terápiákra. Néhány országban, például az Egyesült Államokban vagy Németországban kutatási jelleggel használnak már ilyen kezeléseket. A dél-koreai kutatócsoport eredményét az helyezi eléjük, hogy sikerült meggyőzniük az engedélyező hatóságot arról, hogy a kezelés elegendően jó a klinikai alkalmazáshoz is.

Hat évig tartó klinikai kipróbálást követően a gyógyszerügyi hatóság úgy vélte, lezártak minden olyan eljárást, amely szükséges volt a Hearticellgram-AMI, az akut miokardiális infarktus (a szívroham) őssejtterápiájának forgalmazásához. Az őssejtekkel való gyógykezelést ezután klinikai használatba vehetik az orvosok. A Hearticellgram-AMI kezelésben a szomatikus őssejteket a páciens saját csontvelőjéből nyerik, majd laboratóriumi sejtkultúrában tenyésztik tovább, végül közvetlenül a károsodott szívbe fecskendezik be.

Forrás: