A szívbetegek ne szedjenek vitamint?

Sokan nincsenek tudatában, hogy az étrend-kiegészítők rontják a véralvadásgátló warfarin hatásfokát – állítják a Hegyvidéki Egészségügyi Központ (Utah) munkatársai.

A warfarin egy vérhígító szer, mely az érrendszeren belüli váralvadék és embólia kialakulását hivatott megelőzni, például szívritmuszavar esetén. Azonban a warfarint szedő betegek szoros monitorozásra szorulnak, ugyanis a szer túladagolása vérzést von maga után, a túl kevés viszont nem elég hatásos, ami számos kóros állapot, például a stroke (szélütés) kialakulásának kockázatát növeli.

Az Amerikai Szívtársaság éves tudományos találkozóján, Orlandóban bemutatott vizsgálat arra világít rá, hogy a betegek milyen keveset tudnak a warfarinról, illetve arra, hogy a betegek mennyire követték a szedési előírásokat, valamint milyen étrendi kiegészítőket alkalmaztak a gyógyszer mellett. Dr. Jeffrey L. Anderson és munkatársai megállapították, hogy a betegek mintegy 62 százaléka élt rendszeresen étrendi kiegészítővel, valamint vitaminkészítménnyel.

q94kx7ef

Ezen csoport 24 százaléka önkényesen csökkentette a beszedett warfarin dózisát, ezáltal nagyobb kockázatnak téve ki magukat. Ezzel szemben a vitamint szedők két százaléka inkább megemelte a dózist, ezzel viszont vérzések kialakulását segítve elő.

A vizsgálat megállapította továbbá, hogy a betegek kevés információval rendelkeznek arról, hogy a warfarin és egyes étrend-kiegészítők veszélyes kölcsönhatásba léphetnek egymással, ami megnöveli az akár vérátömlesztést igénylő vérzési kockázatot. Az étrend-kiegészítők használata során a szervezetbe több vitamin kerül, mint a normál étrenddel. Sokan nincsenek tudatában, hogy ezek a vitaminok úgy viselkednek, mint az aktív gyógyszerek, és a gyógyszer-kombináció megnöveli a nem kívánt mellékhatások számát. Emiatt a cikk szerzői kiemelik, hogy a kezelés során az orvosoknak külön figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy a betegek szednek-e ilyen jellegű készítményeket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.