VV5 és személyiségtípusok

Dr. Félegyházy Zsolt pszichiáter szerepe a VV5 válogatójában kulcsfontosságú volt. Megvizsgálta a leendő versenyzőket. Erről mesélt a Csak csajok műsorában.

A pszichológia tárgykörökben alapvetően négyféle személyiségtípust különböztetnek meg a szakemberek. Ezek a szangvinikus, a kolerikus, a melankolikus és a flegmatikus. Attól függően, hogy milyen tulajdonságai dominálnak szokás besorolni mindenkit az adott kategóriába.

Dr. Félegyházy Zsolt pszichiáter részt vett a ValóVilág ötödik szériájának válogatójában. Az utolsó kiválasztott hatvan versenyző vizsgálatára azért volt szükség, hogy szakember segítségével megtudják a műsorkészítők, hogy ki az, aki pszichikailag alkalmas a beköltözésre.

„Az, hogy valaki stabil személyiséggel rendelkezik, még nem jelenti azt, hogy bekerül a döntőbe.” Magyarázza Félegyházy doktor – „Lehet, hogy ez unalmasnak tűnhet az embereknek.”

Négy típus, két csoport

A négy típust két csoportba lehet beosztani. Van az extrovertált, ahova a szangvinikus és a kolerikus típus tartozik. Ezek az emberek az energiáikat kifelé hasznosítják. A másik két típust introvertáltnak hívjuk. Ők az energiáikat befelé hasznosítja. Nem a világ megváltás a céljuk, hanem a megértése.

Szangvinikus

A szangvinikusok jókedvű, magabiztos és optimista emberek. Általában a bulik hangadóiként ismerik őket. Munkahelyén lelkesít és motivál másokat a feladat elvégzésére. Jó a beszélőkéjük. Mindig valami új fajta időtöltést találnak ki, kreatívak, színesek.

Hajlamosak arra, hogy a körülményeik irányítsák az életüket. Könnyen haragra gerjednek és nagyon hangosak. Nyugtalanok, nem lehet rájuk számítani és a jelenért élnek. Megfeledkeznek kötelezettségeikről és szervezetlenek.

Kolerikus

Az elnevezés a kole harag szóból származik. Bár ez a személyiségtípus hirtelen haragú, lobbanékony, mégis úgy lehetne legjobban jellemezni, hogy felkészült és fegyelmezett.

Határozottak, magabiztosak, bátrak. Született vezetők és ami a szívükön, az a szájukon. Megbízhatóak és felélőségtudóak, soha nem halasztanak dolgokat. Kemény fából faragták őket és kitartóak.

Türelmetlenek és váratlanul dühbe gurulhatnak. Érzéketlenek és átgázolnak másokon, pláne amikor feszültek. Kapcsolatok helyett tennivalókra összpontosítanak. Akkor se hajlandók feladni egy vitát, amikor veszítenek. Nehezen lazulnak és nagyon erősen lépnek fel.

Melankolikus

A melankolikusokat nagymértékű gondosság, komolyság jellemzi. Szeretnek magukban lenni, kedvelik a csendet. Szívesen csatlakoznak másokhoz, nem rámenősek, azt szeretik, ha mások kezdeményeznek irányukba.

Gyakran rosszkedvűek és depressziósak. Hajlamosak a gyenge énképre és önmarcangolásra. Nehezükre esik másoknak megbocsátani és múltból származó fájdalmakat elfelejteni.

Flegmatikus

A flegmatikus ember nyugodt, higgadt és gyakran látszik érzelem nélkülinek. Nagyon nehéz motiválni, vagy valamilyen cselekvésre indítani. Pozitívak és nyugodtak a legmelegebb helyzetekben is. A flegmatikusok diplomatikus emberek; stresszhelyzetekben jó és kívánatos a jelenlétük. Könnyedek és rokonszenvesek. Sok fajta emberrel jól kijönnek.

A flegmatikusok gyengesége az, hogy sokszor nincs motivációjuk, lusták és fásultak. Nehezen döntenek és hajlamosak az önzésre. Passzívan lázadók, kizárják azt, ami nem tetszik. Lehetnek lehangolóak, félősek és határozatlanok.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.