Kismama jóga Judy módra

A Csak csajok műsorában Bálint Gyöngyi jógaoktató – Judy segítségével – mutatta meg azokat a gyakorlatokat, amiket a várandós anyukáknak ajánlanak.

A népszerű énekesnő Judy már nem sportol aktívan, hiszen 6 hónapos terhes, viszont a kismamajóga nemcsak a korábbi mozgás pótlásában, de a szülésre való felkészülésben is segít. Bálint Gyöngyi jógaoktató Judy segítségével mutatta meg a gyakorlatokat, amiket a várandós anyukáknak ajánlanak.

A kezdetek

A kismama jógát több mint két évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki két angol orvos, Dr. Francoise B. Freedman és Dr. Doriel Hall. Mára a módszer Birthlight néven vált ismertté a világon és főleg Európában. Magyarországra 2001-ben jutott el ez az alternatív szülésfelkészítő módszer Toldy Csilla, magyar származású Írországban élő oktató révén, akik Francoise személyes tanítványa.

A kismama jóga rendkívül kifinomult felkészülést nyújt a szülésre, mivel nem csak fizikailag, de mentálisan is felkészíti a nőt, de ha bevonható a felkészülésbe, akkor a apukát is a szülésre, a gyermek érkezésére. A kismamajógát minden 14. hetet betöltött, egészséges kismama orvosával egyetértésben gyakorolhatja, egészen a 40. Hétig, vagy ameddig kényelmes. Nem szükséges sem jógában, sem pedig más sportágban szerzett korábbi tapasztalat.

Beszív, kifúj

A relaxáció, a légzőgyakorlatok és a meditáció segítséget nyújtanak abban, hogy az egész folyamatot nagyobb önbizalommal és nyugalommal tudjuk megközelíteni. A jóga megtanít arra, hogyan nézzünk szembe nyíltan, félelem nélkül a vajúdással, hogyan éljünk a jelenben, és hogyan tudjuk az eseményeket úgy elfogadni, ahogy azok maguktól jönnek.

A gyakorlás eredményeként nemcsak a várandósságot, a vajúdást könnyíthetjük meg, hanem a lehetséges problémákat is higgadtan tudjuk kezelni, mivel erőnk kimeríthetetlen forrásából táplálkozik. A meditáció különös fontossággal bír a várandósság ideje alatt, segítségével megszabadulunk minden félelmünktől és rossz érzésünktől. Főleg az első gyermeknél nagyon fontos, hogy az ászanákat (testhelyzeteket), pránájámákat (légzőgyakorlatokat) és meditációt rendszeresen gyakoroljuk.

És a gyakorlatok

Judy az úgynevezett magvető gyakorlatot mutatta be először. A kényelmes terpeszállás felvétele után Judy a karjaival nagy köröket leírva, mélyen a föld felé lehajolt. Ennek a mozdulatsornak az ismétlése az említett gyakorlat.

A következő gyakorlatot Judy a földön hajtotta végre. Terpeszülésben helyezkedett el, egyik lábát behajlítva. A kinyújtott lábra ráhajolva az ellentétes karral újra nagy köröket írt le.

„Ezek a gyakorlatok pont azért jók, mert masszírozzuk vele a babát, nyitjuk vele a mellkast. Probléma szokott lenni, hogy ahogy nő a pocak egyre zártabb lesz a mellkas. Kis helye van a tüdőnek és nem kielégítő a légzés.„ – magyarázza az oktató – „Nyújtjuk a mellkast, az oldalsó izmokat, a hátsó combizmokat, ezzel rugalmassá téve a csípőízületeket. ”

Ezek a gyakorlatok tehát felkészítik a kismamát a várandósság könnyebb elviselésére.  A jóga olyan erőforrást jelent, amelyből merítve egy nő még szeretőbb és odaadóbb anyává válhat.

Forrás: