Omega 3 zsírsav, hogy ne fázzon meg a csecsemő

Ha a kismama várandóssága alatt omega-3 zsírsavat tartalmazó tablettát szed, gyermeke később ritkábban és enyhébben fog megfázni – állítja egy tanulmány.

A vitamint szedő anyák gyermekeinek 38 százaléka esett át 1 és 3 hónapos korukban megfázásos megbetegedésen, szemben a placebót kapók csecsemőinek 45 százalékával. „Kevesebben hűltek meg, és az ő tüneteik is enyhébbek voltak” – mondta el Usha Ramakrishnan, az atlantai Emory Egyetem Rollins Orvosi Karának munkatársa. Ugyanakkor hozzátette, hogy korai még azt javasolni, hogy minden anya szedje a szert várandóssága alatt, ugyanis a különbség nem nevezhető „drámainak”.

Az omega 3-zsírsav a magzatok idegrendszerének és retinájának fejlődéséhez járul hozzá. Korábban azt javasolták az asszonyoknak, hogy az anyagot nagy mennyiségű hal fogyasztásával jutassák a szervezetükbe, ezt azonban újabban a hal magas higanytartalma miatt nem ajánlják. Az anyák által szedett dokozhexénsavat (DHA) algákból nyerték ki.

baba01

A kutatásba 800 terhes mexikói nőt vontak be, akik felével naponta 400 milligramm DHA-t szedettek várandósságuk 18- 22. hetétől egészen a szülésig. A csoport másik fele placebót kapott. Ezután arra kérték az anyákat, hogy jegyezzék fel gyermekük minden betegségét, a kisbabák 1, 3 és 6 hónapos korában pedig kérdőívekkel mérték fel azok egészségi állapotát.

1 hónapos korukban a DHA-t szedő anyák gyermekei 24 százalékkal kisebb arányban estek át megfázáson, mint a placebóval kezelt csoport tagjaiéi. Akik megkapták a betegséget, azok esetében a lefolyás 26 százalékkal gyorsabban ment végbe, 15 százalékkal kevesebb esetben fordult elő a körükben hurutos köhögés, és 30 százalékkal rövidebb ideig tartott a nehéz légzéses időszak. 3 hónapos korban 14 százalékkal betegedtek meg ritkábban, 6 hónaposan pedig hamarabb átestek a lázas és orrfolyós betegségeken.

Ugyanakkor a DHA-val kezelt csoport csecsemői tovább szenvedtek hányást és kiütéseket okozó problémáktól. A kutatók szerint mindez annak köszönhető, hogy az anyag nagyobb munkára készteti a babák immunrendszerét.

Dr. Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza így értékelte az eredményt: „Javasoljuk, hogy az anyák várandósságuk alatt DHA-tartalmú készítményt szedjenek. Legjobb, ha már a tervezett teherbeesés előtt három hónappal elkezdik a szer alkalmazását, és folytatják egészen a gyermek világra hozataláig. Ezzel is elősegíthetjük az egészséges táplálkozást.”

Forrás: