Ezt érdemes tudni a kismamamasszázs hatásairól

Rendkívül jó érzés és nagy segítség lehet a várandós anyukának a kismamamasszázs. Miként hat a szervezetre és mire kell figyelni?

A növekvő pocak, az áthelyeződő súlypont, a rengeteg tennivaló, az esetleg kényelmetlen alvópóz mind okozhatják azt, hogy a várandósság idején sokszor érzik azt a kismamák, hogy mennyire jól esne egy masszázs – számol be a Gyerekszoba.hu.

A jó hír, hogy bizonyos szabályok betartásával lehet ebben a kényeztetésben és regenerálódásban részük – sőt, nagyon is érdemes igénybe venni egy képzett masszőr segítségét. De azért nagyon nem mindegy, kinek a kezébe adjuk ilyenkor magunkat! Rabi Zsuzsanna gyógymasszőr, kismamamasszázs-specialista segítségével szedtük össze a legfontosabb és leghasznosabb tudnivalókat.

 1. Svédmasszázs, de csak finoman

A nyak-, derék- és hátfájáson általában nagyon sokat segít, ha a svédmasszázs fogásaival alaposan átmasszírozzák a fájó területet. Várandós kismamák esetén azonban azért nem pontosan erről lesz szó.

„A kismamamasszázs alapvetően a svédmasszázs fogásaiból épül fel, de természetesen minden masszőr hozzáteszi azt, amit az egyéb tanulmányai során elsajátított” – magyarázza a szakértő. – “A legfontosabb, hogy mindenféle technikából csakis azok az elemek emelhetők át, amelyek nyugtatóak, simítóak, lazítóak, és nem intenzívek. Ezt a masszőrök az alapképzésen túl egy speciális tanfolyam keretein belül sajátítják el, és nagyon szigorú szabályokat tanulnak arra vonatkozóan, mit lehet ilyenkor, és mit nem. Tilos bármi, ami erőteljes, mély szöveteket érint, gyúró mozdulatokat igényel, tilos a hasat masszírozni, és a reflexológiás kezelés sem ajánlott.”

terhes masszázs

Fotó: 123rf.com

 1. Kicsit sem fáj

A masszázsok során a feszült, görcsös területeken lehet érezni jóleső, kisebb-nagyobb fájdalmat, és ez általában rendben van – de a kismamamasszázsnál nem.

„Tilos minden, ami fájdalmat okoz, akár a legkisebbet is – még akkor is, ha úgy érzi a kismama, hogy jól esne neki az erősebb masszírozás. Nagyon ügyelni kell a fogások intenzitására, derék- és medencetájon, valamint a gerinc mentén különösen. Az erős és nem megfelelő helyen végzett masszírozás miatt oxitocin hormon szabadulhat fel, ami ilyenkor nem szerencsés.”

 1. Helyezkedj el kényelmesen!

Oldalfekvésben vagy ülő helyzetben leszel a masszázs során, és a masszőr végig figyelni fog arra, hogy érzed magad.

„A kismamamasszázs során kiemelt fontosságú, hogy végig kontaktusban legyek a vendéggel” – magyarázza Rabi Zsuzsanna. – “Kérdezgetem, hogy érzi magát, mit tapasztal, mi esik jól neki, ez nem az a helyzet, amikor valaki végigszundikálja az egész kezelést. Muszáj, hogy folyamatosan kapjon visszajelzést a masszőr arról, hogy minden rendben van, a kismama kényelmesen ül vagy fekszik, el tud-e lazulni, és ennek megfelelően kérhesse őt, hogy váltson pozíciót, forduljon meg.”

 1. Stresszoldás a maxon

A hát felső részén, a nyakon, karokon végzett nyugtató, simító, lazító mozdulatok remek stresszoldók, jól kezelhető velük a stressz-zónának is nevezett vállkörnyék. A nyugtató érintés az anyára és a magzatra is jó hatással van, ezen kívül a véráramlás javulása is mindkettőjüknél tapasztalható.

„A várandósság a szeretetteli várakozás mellett rengeteg testi változást, lelki történéseket, hormonális változásokat, feszültséget és szorongást is hozhat. A rendszeres masszázs ezek kezelésében is sokat segíthet.”

terhes masszázs

Fotó: 123rf.com

 1. Könnyedebb érzés

Ugyan nincs szó erős gyúrásról, mély masszázsról, a speciális fogások mégis nagyon jól képesek kezelni a háton, nyakon, deréktájon jelentkező fájdalmat, görcsöket, a csípő körül fellépő fájdalmat, a láb elnehezedettségének érzését.

„Azt szokták mondani a vendégeim, hogy megkönnyebbülten és könnyedebben távoznak tőlem, mintha itt egy csomó feszültséget le tudnának tenni. És sokan jobban is alszanak utána, a masszázs jelentősen javíthatja az alvás minőségét.

 1. Nem mindenkinek szabad

Természetesen nagy körültekintéssel kell eljárni annak megállapításában, végezhető-e masszázs az adott kismamánál.

„Fontos, hogy a masszőr mindig alapos kikérdezéssel, állapotfelméréssel kezdjen – figyelmeztet a szakértő. – Ahol nem kérdeznek semmit a masszázs előtt, onnan el kell menni. Fontos tudnia a masszőrnek ugyanis, hogy hol tart épp a várandósságában a kismama, milyen az egészségi állapota, milyen panaszai vannak, tudja-e, mire számíthat. És tisztában kell lenni a kizáró tényezőkkel!”

Akinek nem ajánlott

 • Veszélyeztetett kismamák
 • Hányinger, hányás, erős reggeli rosszullétek esetén
 • Magas vetélési kockázat fennállásakor
 • Terhességi cukorbetegség esetén
 • Nagyfokú vizesedéssel

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Pattanások, striák, szőrösödés – bőrproblémák kezelése terhesség alatt

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.