Izomsorvadás, köhögés, nehézlégzés?

A dohányzás okozta kórképek közül a leggyakoribb és legtöbb halálos áldozatot követelő elváltozás a krónikus obstruktív tüdőbetegség.

Amint azt korábbi cikkünkben is említettük a WHO legutóbbi felmérései alapján a COPD 2030-ra a harmadik vezető halálok lesz a világon.

Nem csak a tüdők betegsége

A COPD kialakulásának a legfontosabb és leggyakoribb oka a dohányzás, mely a COPD-s betegek 85-90%-ában játszik szerepet a betegség kialakulásában. A betegség lassan alakul ki: kezdetben a belélegzett füst hatására a hörgők nyálkahártyája begyullad. A gyulladás számos kedvezőtlen folyamatot indít el a tüdőkben, melynek eredményeképpen a kilégzés nehezítetté válik, tüdőtágulat alakul ki – magyarázza dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Budai Tüdőközpont orvosa.

Egyre több jel mutat arra, hogy a COPD kapcsán kialakuló gyulladás nemcsak a légutak izomzatát károsíthatja, hanem testszerte a szövetek gyulladását idézheti elő, amely az érintett szervek működésének károsodásához vezethet (csökken a működőképes vázizomzat és a szívizom, valamint a csontok tömege, károsodhatnak az ízületek, izomsorvadás, csontritkulás, ízületi panaszok léphetnek fel).
11393Mivel az influenza gyakori szövődménye a tüdőgyulladás, ezért a krónikus tüdőbetegségben szenvedők esetében még nagyobb jelentősége van a megelőzésnek, melynek egyaránt része a dohányzás teljes elhagyása, a rendszeres testmozgás és a szükséges védőoltások felvétele (influenza ellen évenként, pneumococcus ellen 5 évenként).

Esetükben kiemelten fontos a felírt gyógyszerek rendszeres alkalmazása, illetve bármilyen panasz, kérdés esetén kérjenek szakorvosi segítséget -hívja fel a figyelmet dr. Dózsa Izabella.

Van megoldás

A betegség okozta légszomj kezelésére ma már számtalan lehetőség adott, ne hagyjuk, hogy a tünetek határozzák meg mindennapjainkat. Jelen ismereteink szerint a COPD nem gyógyítható, de kezelhető betegség.

A gyógyszeres kezelésnek és a légzés rehabilitációnak a legfontosabb célja a tüdőfunkció romlásának lassítása, a betegség tüneteinek enyhítése vagy megszűntetése, illetve a fizikai terhelhetőség, és ezáltal az életminőség javítása.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.