Krónikus hörgőgyulladás – Ez is lehet az elhúzódó köhögés okozója

A hónapok óta tartó, produktív köhögés krónikus hörgőgyulladás tünete is lehet. mik a tünetei és mikor forduljunk orvoshoz?

, dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa https://www.tudokozpont.hu/tudogyogyasz-munkatarsaink/allergologus-tudogyogyasz/dr-tarnok-ildiko számolt be részletesebben.

Az elhúzódó köhögés súlyos betegségekre figyelmeztethet

Ha a köhögés három-nyolc hétnél tovább is fennáll, elhúzódó köhögésről beszélünk. Jelentkezhet légúti fertőzés maradványaként, de több betegség, például reflux, asztma, COPD, szívelégtelenség is kiválthatja, vagy krónikus hörgőgyulladás tünete is lehet.

Egy lehetséges kiváltó ok: krónikus hörgőgyulladás

A hörgőgyulladás a hörgőket érinti, de rendszerint a légcső gyulladásával is együtt jár. Hörgőgyulladás esetén a hörgők falát bélelő nyálkahártya gyullad be, a hörgők fala megvastagszik, a váladéktermelés fokozódik, megjelennek a jellemző tünetek. A hörgőgyulladás lehet akut, rendszerint vírusos eredetű, ilyenkor általában egy hét – tíz nap alatt elmúlnak a tünetei.

köhög, megfázás, influenza

Fotó: 123rf.com

A krónikus hörgőgyulladás esetén azonban a produktív, váladékképződéssel kísért köhögés legalább három hónapja fennáll, és a panaszos időszak legalább az elmúlt két évben ismételten jelentkezett. Ilyen esetben a kialakulásában nem vírusfertőzés, hanem a hörgők nyálkahártyájának tartós irritációja és gyulladása játszik szerepet. Ennek legfőbb oka a dohányzás, vagy a szennyezett levegő tartós belélegzése, például munkahelyi környezetben. De kialakulhat akkor is, ha valakinél többször ismétlődően egymást követik az akut hörgőgyulladásos megbetegedések.

Ilyen esetben forduljon orvoshoz!

Ha nyolc hétnél tovább tartó köhögés jelentkezik, akár száraz, vagy hurutos, váladékkal kísért, mindenképp indokolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás. Az elhúzódó panaszok mellett fokozott a légúti megbetegedések kockázata, ugyanis a tüdőkben folyamatosan jelenlévő, lerakódott váladék további bakteriális fertőzésekhez biztosít kedvező körülményeket.

A krónikus hörghurut emellett a krónikus obstruktív légúti betegség, a COPD egyik típusa is. Erről a betegségről tudjuk, hogy habár jelenleg nem gyógyítható, de kezelhető. Idejében felismerve az állapotromlás lelassítható, a betegek életminősége jelentősen javítható, a kivizsgálást ezért sem javasolt halogatni.

Olvasd el ezt is!

Bajt jelez a magasabb légzésszám?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.