Egyre tovább beteg a gyermek – Mit tehet a szülő?

Az utóbbi időben egyre inkább megfigyelhető, hogy a gyermek már nem egyszer-egyszer beteg, hanem egyik fertőzésből a másikba jut. Mi ennek az oka, s mit tehet a szülő, akinek nincs elég szabadnapja? Kaphat elég táppénzt?

Sok érintett figyelmét nem kerüli el manapság, hogy az utóbbi hetekben egyre több gyermek jóval többször, hosszabb ideig beteg a korábbi időszakokban jellemzőnél.

Dr. Bodgányi Katalin gyermekorvos, neonatológus hírlevélben tudatta a kisgyermekes szülőkkel 2023 elején, hogy ezek a betegségek többségükben banális felső légúti megbetegedések, melyekből ki lehet gyógyulni szövődmények nélkül. Az azonban gyakori, hogy egyik fertőzés után jön a másik, még fel sem épült rendesen a csemete – tudatta a webbeteg.hu.

A családok meglehetősen nehéz helyzetbe kerülnek emiatt, hiszen a gyermek éjjel-nappal köhög, s ébren őrködnek mellette. A szakember szerint a sok fertőzés mögött az állhat, hogy a koronavírus járvány miatt viszonylag elszigetelten éltünk az elmúlt két téli időszakban. Nem csoda, hogy akkor kevesebb volt a légúti betegségek száma – cserébe viszont most még azok a kórokozók ellen sem vagyunk védve, amelyek akkoriban jelentek meg. A szervezet így fogékonyabb a fertőzésekre.

Ha egy gyermek immunrendszere egészséges, a légúti fertőzés 1 hét alatt elmúlik. Amennyiben ezután 4-5 nappal újra lázzal néz szembe, az előzőtől föggetlen újabb fertőzésre kell gyanakodni, melynek szintén van egy időbeli és tüneti lefolyása. Dr. Bodgányi Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy sajnos varázszser nincs, amely segít, hogy a gyermek ne legyen beteg. Aki ilyesmit ajánl – kihasználva a szülők aggódását -, annak nem szabad hinni.

gyerek, beteg, lázas

Fotó: 123rf.com

Az immunrendszert kell megerősíteni

Mit tehet a szülő? A leglényegesebb, hogy vértezzük fel a gyermeket a betegségekkel szemben. Kiegyensúlyozott táplálkozással, egészséges életmóddal igenis sokat tehetünk a fertőzések ellen.

Felnőttekre mindez éppúgy igaz, mint a csemetékre. Igyunk elegendő folyadékot, töltsünk sok időt a szabad levegőn és mindig alaposan mossunk kezet!

Fontos, hogy pótoljuk a D-vitamint – különösen ősszel és télen. 3 éves kor alatt napi 400 nemzetközi egység (NE) szükséges, felette pedig naponta 1000 NEHa valaki krónikus beteg, annál természetesen egyénileg szükséges eldönteni, mennyi D-vitamint kell szednie. Lényeges az is, hogy táplálékkiegészítő helyett gyógyszert szerezzünk be, ugyanis annak biztosan ellenőrzött az összetétele. Dr. Bogdányi Katalin kiemelte, hogy az egészséges táplálkozást nem helyettesítik a különféle multivitamin-készítmények, nem hasznosulnak ugyanis megfelelő módon – – írta a webbeteg.hu.

Mit tegyünk, ha beteg kezd lenni a gyermek?

A szakember azt javasolja, hogy akár lázzal, köhögéssel, náthával indul egy fertőzés, emeljük a csemete folyadékbevitelét. A szokásos mennyiséget növeljük duplájára. Érdemes használni a porlasztókészüléket és tanácsos a Salvus vízzel inhalálás kipróbálása is. Az orrot fontos rendszeresen tisztítani, orrfújással, orrszívással és akár átmosással is. Ha a gyermek lázas és rossz a közérzete, a neki megfelelő lázcsillapítót szedheti. Ettől csökken a testhőmérséklet és a csemete jobban érzi magát. Esetenként pár órával később felmehet a beteg láza, előfordul, hogy a betegség egy fázisában intenzív a láz és csak annyit ér el a gyógyszer, hogy nem megy feljebb – de ettől a gyógykészítmény még hatásos. A lázcsillapítás akkor hatékony, ha fél-1 fokot lemegy a testhőmérséklet.

Dr. Bogdányi hangsúlyozta, hogy 6 év alatt más gyógyszer nem ajánlott légúti megbetegedésekre; sem a köptetők, sem a köhögés elleni készítmények nem tesznek sokat azért, hogy rövidebb idő alatt felgyógyuljon a gyermek – tudatta a webbeteg.hu.

vitamin, tabletta, gyógyszer, baba

Fotó: 123rf.com

Mit kell tudni a táppénzről?

A gyakran beteg gyermekekkel kapcsolatban a szülő másik fő gondja a táppénz. Fontos tudni, hogy gyermekápolási táppénz 12 év alattiak után jár, a napok száma pedig attól függ, hány éves a csemete és egyedülálló-e a szülő státusza. Részletes tájékoztatás itt találhatunk: https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/gyermekv%C3%A1llal%C3%A1s-t%C3%A1mogat%C3%A1sa/gyermek%C3%A1pol%C3%A1si-t%C3%A1pp%C3%A9nz.html 

Lényeges az is, hogy a szülő maga tartsa nyilván az éves keretéből még igénybe vehető napok számát aktuálisan.

Olvasd el ezt is!

RSV – Jön a vakcina a gyerekeket veszélyeztető halálos kór ellen?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.