A köhögés típusai: melyikre milyen gyógynövény hatásos?

Mi állhat a köhögés mögött? Először is azt derítsük ki, hogy száraz vagy hurutos köhögéstől szenvedünk. Száraz köhögésnek nevezzük azt a köhögéstípust, amely nem jár váladékkal és gyakran rohamokban tör elő. 

Ezt okozhatja valamilyen felső légúti gyulladás, de a gyakori okok között szerepelhet a reflux és a COPD is. A száraz köhögés is egy tünet, amelyet egyéb tünetek is kísérhetnek, például torokfájás, nátha, kaparó érzés a torokban. Az elhúzódó, krónikus köhögés – különösen, ha éjjel, hajnalban jelentkezik – asztmára is utalhat, ezért nagyon fontos, hogy az orvosnak igyekezzünk pontos beszámolót adni. 

Köhögéscsillapítás otthon

A száraz köhögésre köhögéscsillapító szereket használunk, hiszen ilyenkor nincs mit felköhögni, ehelyett a köhögési ingert csillapítjuk. Ha száraz köhögéstől szenvedünk, arra kiváló köhögéscsillapító gyógynövény lehet a szurokfű, bodzavirág, apróbojtorján, fehér akácvirág. Ezekből felváltva, vagy egymással egyenlő arányban összekeverve és leforrázva ajánlunk inni 1-3 csészével naponta.

Ezzel ellentétben a hurutos köhögés esetén olyan köptetőszereket ajánlatos használni, amelyek segítik a légutakban lerakódott váladék ürítését. Erre a célra a legjobb természetes hurutoldó szer a nyákoldó és illóolaj-tartalmú gyógynövények, például a mezei kakukkfű, a hársfavirág vagy a lándzsás útifű.

Felvetődik a kérdés, hogy van-e olyan tea, amely mindkét fajta köhögésre jó. Igen, van! Ez pedig Gyuri bácsi torokbarát teája, a Tüdőfűleveles teakeverék (A torok barátja). Ez a tea mindent tud: köhögést csillapít, légutakat tisztít és köptető hatása is van. Ajánlott toroknyálkahártya-irritációra, krákogásra, torokfájásra, mandulagyulladásra, köhögésre, hörgő- és tüdőgyulladásra, asztmára, krónikus légúti betegségek kiegészítő kezelésére.

Igazi jolly joker, mert több mint 10-féle gyógynövény hatását egyesíti, most nézzünk meg ebből néhányat. A teakeverék névadója és alapja a tüdőfűlevél, mindenféle légzőszervi betegség legjobb természetes gyógyszere. Fontos alkotója a mezei kakukkfű is, mely fertőtlenítő, nyálkaoldó, köptető hatású. Tartalmaz még lándzsás útifüvet, mely oldja a letapadt nyákot, a kis ezerjófű, cickafark és a körömvirág pedig gyulladáscsökkentő hatású. A szurokfű enyhíti az influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést és enyhíti a tüdőgyulladást.

Hogyan fogyasszuk a Tüdőfűleveles teakeveréket?

A Tüdőfűleveles teakeveréket napi egy csészével ihatjuk. Pár óra alatt elosztva kortyolgassuk, lehetőleg ízesítés nélkül. Ha a tünetek 4-5 napon belül nem múlnak el, feltétlenül keressük fel a háziorvost! Krónikus betegségek kiegészítő kezelésére kúraszerűen 3 hónapig ihatjuk, majd 4 hét szünet után ismételhetjük a kúrát. 

tudobetegseg

Foto:123rf.com

Dohányosok is ihatják

A Tüdőfűleveles teakeverék nemcsak a náthásoknak jelenthet gyógyírt! Dohányosoknak is javasolt legalább heti egy-két csészével fogyasztaniuk a krónikus légúti betegségek megelőzésére. Asztmások akár folyamatosan is fogyaszthatják, napi egy csészével 3 hónapig, utána 4 hét szünetet kell tartani.

A köhögés hátterében reflux is állhat

És amire sokan nem gondolnak: a köhögés kiváltó oka lehet még a reflux is. A napi rendszeres, főleg reggeli krákogás mögött sokszor a gyomorsav visszaáramlása áll, nem légúti elváltozás. Ebben az esetben a refluxterápiának kiváló kiegészítő kezelése lehet a Fehér akácvirágos teakeverék (Reflux tea), melyet esténként egy csészével fogyaszthatunk napi rendszerességgel a panaszok megszűnéséig.

Hogyan köhögjünk helyesen?

  • Köhögés vagy tüsszentés esetén ajánlott az alábbi előírások betartása, hogy ne fertőzzünk meg másokat, vagy okozzunk számukra kellemetlen pillanatokat:
  • Tartson legalább egy méter távolságot másoktól, és forduljon el tőlük!
  • Lehetőleg egyszer használatos zsebkendőbe köhögjön, melyet használat után azonnal dobjon ki. Amennyiben textil zsebkendőt használ, min. 60 °C hőmérsékleten mossa ki!
  • Orrfújás, tüsszentés és köhögés után alaposan mosson kezet!
  • Ha nincs kéznél zsebkendő, a könyökhajlatába tüsszentsen!
Helyes köhögés

Helyes köhögés- Foto:gyorgytea.hu

Mikor forduljunk orvoshoz köhögés esetén?

Forrás: gyorgytea.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.