A pikkelysömör tünetmentesíthető

A Reggeli napidoktor szakértője dr. Beleznay Gyöngyike, bőrgyógyász többek között a pikkelysömörről beszélt.

A makacs bőrbetegségek gyógyítható formái közé tartozik a pikkelysömör. Dr. Beleznay Gyöngyike elmondása szerint a kezelésektől elvárható a tünetmentesítés, ám a pikkelysömörre való hajlam nem orvosolható.

A pikkelysömör (pszoriózis) egy genetikailag öröklődő, krónikus bőrbetegség, amely elsősorban a bőrt és az ízületeket érinti. Ennek a gyulladásos betegségnek az első tünetei bizonyos kiváltó faktorok hatására előfordulhatnak, hogy csak felnőttkorban jelentkeznek. Kiváltó oka lehet a stressz, fáradtság, fizikai behatások a bőrön, gyulladás (pl.: mandulagyulladás).

A magyar lakosság 1-4%-át érinti ez a bőrbetegség. Általában vörös alapon ülő kiütések formájában jelenik meg az emberi bőrön, amelyeket akár vaskos ezüstös-fehéres felrakódások takarnak. Szabad szemmel látható, érzékelhető bőrbetegség, mely elsősorban a hajlatokban, a törzsön és egyes esetekben a körmökön fordul elő. Fontos tudni, hogy a pikkelysömör nem fertőző, viszont a betegek bőr- és körömtünetei gyakran riasztóak, esetenként undort keltőek azok számára, akik a betegséget nem ismerik.

A gyógyítható bőrbetegségek közé tartozik az atópia, az ekcéma és a szeborrea, melyek hátterében szintén bőrgyulladás áll. Ezen betegségek kezelésének alapja hasonló a pikkelysömöréhez, de semmiképpen sem azonos betegségekről van szó.

Különböző súlyosságú lehet maga a bőrbetegség. Vannak tünetek, amelyek csupán esztétikai problémákat okoznak, de előfordulhatnak életveszélyes formák is. Amennyiben a bőrbetegségek tünetei már zavaróak, mindenképpen érdemes kezeltetni azokat. A kezelés nem feltétlenül gyógyszeres kezelés, de bőrbetegség gondozást igényel.

Forrás: