Gyermek ekcéma – okok, tünetek és kezelés – 1. rész

Az ekcéma a bőrt érintő állapotok egy csoportja, amely nemcsak felnőtteknél alakul ki. Gyermek ekcéma is jelentkezhet. De mi az oka, milyen tünetekkel jár és milyen kezelés lehetséges?

Az ekcéma régóta ismert bőrprobléma: a bőr kipirosodását, viszketését és gyulladását okozó állapotok csoportjának a neve. Nemcsak felnőtteknél alakulhat ki, a kicsik is szenvedhetnek tőle. Többféle létezik: az atópiás dermatitisz, a kontakt dermatitisz, a diszhidrotikus ekcéma, illetve a seborrhoeás dermatitisz a csecsemőknél – ezek a leggyakoribb ekcéma típusok, amelyek a gyermekeket érintik.

Az ekcéma – különösen az atópiás dermatitisz – gyakran a csemete életének első 6 hónapjában és 5 évében jelentkezik. A bőrviszketéssel együtt az ekcéma olykor súlyosabb allergiát is okozhat, mivel legyengíti az immunrendszert, hólyagok alakulnak ki a hatására és lebontja a védő bőrgátakat, amelyek óvnak minket a bőrbetegségektől. Az ekcéma enyhe és súlyosabb tünetei szerencsére megelőzhetők és kezelhetők csecsemőknél és kisgyermekeknél is.

ekcéma, bőr, baba

Fotó: 123rf.com

A csecsemő ekcéma okai

Az ekcéma pontos oka máig nem ismert. A kutatók nem tudják, miért alakul ki a babáknál, bár az valószínű, hogy együttesen válthatják ki a környezeti allergének és a genetika. A csecsemő ekcéma kiütéseket okozhat a baba bőrén, viszketést eredményezhet, valamint a probléma fellángolását az érintett területeken. Milyen környezeti tényezők válthatják ki az ekcémát a csecsemőknél? Bizonyos tisztítószerek, szappanok és samponok felelősek lehetnek. Emellett a száraz levegő és a kenőcsök is okozhatják a bőrproblémát.

Gyógykészítmények és természetes módszerek

Amennyiben a kisgyermek ekcémával küzd, fontos gyermekbőrgyógyász vagy szakképzett gyermekorvos segítségét kérni. Felírhatnak a csemetének szteroidot (például helyi kortikoszteroidot), egyéb szteroidos krémet vagy antihisztamint. Léteznek azonban egyéb természetesebb kezelések is, amelyek szóba jöhetnek. Ilyenek a vény nélkül kapható gyógyszerek, a vazelin és az érzékeny bőrre készült illatmentes termékek.

Megelőzési lehetőségek

Vannak bizonyos megelőző intézkedések, amelyeket megtehetünk az ekcéma fellángolásának megelőzésére. Az idősebb csecsemőkre adhatunk ujjatlan kesztyűt, hogy megvédjük az érintett bőrterületeket a kiváltó tényezőktől. Az ételallergiák is okozhatnak fellángolásokat – ilyen estben ekcéma-diéta javasolható a babának, hogy csökkentsük a bőrproblémát. Segíthet az efféle bőrbetegségek kezelésére alkalmas mosószerek és babaápolók használata is.

Miért alakul ki ekcéma kisgyermeknél?

Ugyanúgy, ahogyan a csecsemőknél, az ekcéma a kisgyermekek esetében is jelentkezhet a gének és a környezeti kiváltó tényezők kombinációja miatt. A kutatók ennél sajnos nem tudnak sokkal többet arról, miért alakul ki gyermek ekcéma. Amikor valami a testen kívül aktiválja az immunrendszert, a bőrsejtek nem úgy viselkednek, ahogy normális esetben kellene – ez okozza a fellángolásokat. Érdemes tudni azonban, hogy azoknál a gyermekeknél, akinek családjában fennáll ekcéma, asztma vagy szénanátha – ezek atópiás triászként ismertek – nagyobb valószínűséggel jelentkezik atópiás dermatitisz.

ekcéma, baba, alszik

Fotó: 123rf.com

Gyermek ekcéma tünetek és kezelés

Gyermekek esetében az ekcéma gyakori tünete a viszketés, a kiütések és a bőrvédőfalak lebontása, amelyek védik őket a bőrfertőzésektől. A megelőzés és a kezelés gyakran hasonló a babák és a kisgyermekek esetében. Függetlenül attól, milyen idős a gyermek, fontos konzultálni a gyermekorvosával vagy gyermekbőrgyógyászával, mielőtt döntünk a kezelést illetően.

Ekcéma kezelés csecsemőknél és kisgyermekeknél

Fontos tudni, hogy az ekcéma bőrbetegség nem fertőző – tehát a baba, gyermek (és a felnőtt) nem adhatja át azt másnak. Az ekcéma legtöbb típusánál – beleértve az atópiás dermatitiszt – a fellángolások kezelése a következő módszerekkel lehetséges:

  • ismerjük meg, hogy a gyermekünknél melyek a sajátos kiváltó okok és kerüljük a csemete ezeknek való kitettségét
  • legyen napi fürdési és hidratálási rutin, amely megvédi bőrt és a bőrbe zárja a nedvességet
  • alkalmazzunk vény nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszert a tünetek visszaszorítására, az előírt módon.

Az ekcémának sajnos nincs gyógymódja, de a kezelések hatékonyak és újabbakra is lehet számítani, köszönhetően a gyógyszerfejlesztéseknek. Ide tartoznak a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek, a fényterápia és az immunszuppresszánsok.

Érdemes tudni azt is, hogy az ekcéma – különösen az atópiás dermatitisz – nagyon eltérően nézhet ki és máshogy is „viselkedhet”, ahogyan a gyermek életkora halad előre. Fontos tudni, melyik típustól szenved a csemete, melyek a tünetek és a kiváltó okok, hogy jobban tudjuk kezelni a bőrbetegséget, ahogyan a gyermek nő és változik. Az ekcéma pontos típusát az orvos mondhatja meg.

Olvasd el ezt is!

A hidegtől vagy az új ételektől rosszabbodik az ekcéma?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.