A gyermeki önállóság

A mai világban kétszer is meggondoljuk, hogy hova engedjük el a gyermeket egyedül. Nem szabad azonban teljesen visszafogni, mert így tudják megismerni magukat és képességeiket.

A csecsemők születésük után nincsenek tudatában saját lényüknek. A feltételezések szerint úgy érzik, hogy az anyjuk részét képezik, és még azt sem tudják, hogy a kezecske, amit maguk előtt lóbálnak a sajátjuk.

Idővel azonban, amikor, szellemi és érzelmi képességeinek fejlődésében eljut egy bizonyos szintre, fel fogja ismerni, hogy van saját személyisége, teste. Ettől függetlenül a gyermeknek évekre van szüksége ahhoz, hogy önálló egyéniséggé fejlődjön. Kisgyermekkorban ez az igény az önállóság számos problémát okozhat.

Az első hat hónap

A gyermekek az első hat hónapban teljesen azonosulnak azzal a személlyel, aki gondozza őket. Nincs saját személyük, csak azt tudják, hogy éhesek, szomjasak, fáj a hasunk. Ez annak köszönhető, hogy ebben a korban még azzal van elfoglalva, hogy felfedezze testét. Később tudatosul csak benne, ha sír akkor felfigyelnek rá.

A következő hat hónap

A hét hónapos gyermek már felismeri, hogy ő is különálló lény. Ekkor azonban még nem érti mi történik, és görcsösen ragaszkodik az anyjához, mert nem jut el a tudatáig, hogy az anyukája nem fogja otthagyni.

Két éves korig

A gyermek ekkor már egyre inkább felismeri, hogy elkülönül anyjától és környezetétől. Ekkor már felfogják, hogy ha az anyjuk távol is van tőlük egy kis időre, nem hagyja ott őket.

Az önállóság első jelei

A legegyszerűbben felfedezhető jel, ha a kicsi követeli, hogy ugyan azt a pólót, cipőt akarja felvenni sokadszorra is. A következő lépés, hogy elkezd válogatni az ételek között, nem hajlandó megenni mindent. Három éves korában a kicsik már nem csak érzelmileg, de fizikálisan is távolodnak. Gyakran szöknek el szüleik elől, elsétálnak amilyen messzire csak tudnak. Elkezdik azt hajtogatni, hogy „én is tudom”, „nekem is megy”, „egyedül is tudom”.

Ahogy a gyermek idősödik, egyre több önállóságra tesz szert, öntudata megerősödik. Egyre több dolgot szeretne egyedül elvégezni. Ahogy idősödik, egyre jobban megismeri önmagát és képességeit.

Forrás: