2012 a leszokás éve?

A számtalan függőségek közöl az egyik „legelterjedtebb” a dohányzás, amiről sokan le is szeretnének szokni. Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász a leszokásról beszélt a Csak csajok műsorában.

A dohány a burgonyafélék családjába tartozó növényleveleinek kezeléséből származó termék, amit már ősidők óta termesztenek, hogy elfüstölhessék. A dohányt meggyújtva vagy az izzó növény füstjét beszívva élénkítő vagy kábító hatást érhetünk el. alószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak pipázó indiánokkal, és ők hozták be Európába ezt a szokást, ahol a 16. század végén terjedt el tömegesen.

A legújabb hazai törvény szerint január elsejétől nem lehet rágyújtani a munkahelyeken, éttermekben, bárokban, a gyalogos aluljárókban, játszótéren, a peronon, a buszmegállókban illetve ezek ötméteres körzetében, és a parlamentben sem. A jogszabály bevezetését követően még három hónap áll a rendelkezésünkre, hogy átálljunk az új rendszerre. Ez után mindenkit szigorúan megbüntetnek.

Nehéz rászokni és még nehezebb leszokni

„Nehéz a leszokás, de nem lehetetlen.” – kezdi Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász„Ma Magyarországon körülbelül 1.200.000 olyan ember él, aki valaha rendszeresen dohányzott és most már egyáltalán nem gyújt rá. Megvannak a maga hátulütői és buktatói, de meg lehet csinálni.” Nem lehetetlen küldetés leszokni a dohányzásról.

A leszokás elhatározás kérdése, el kell dönteni, hogy leszokom a dohányzásról, enélkül nem megy. Azért nehéz leszokni, mert a dohányos életébe beépül a cigarettázás. A függőség is nagyon erős, de ezen kívül a megszokás hatalma is szerepet játszik. Megszokja, hogy bizonyos helyzetekben rágyújt, automatikusan.

Mi lehet a megoldás?

El kell szakadni például a napi rutintól. „Mikor hazaért a dohányos leül a szokott foteljába és rágyújt.” – folytatja Vadász doktor – „Ezeket a pontokat kell megfogni. Át kell rendeznie a napját. Nem oda kell ülni, ahova szokott.” Esetleg nem abba az üzletbe megyek vásárolni, ahol a cigit veszem.

A szakember és a család azzal tud segíteni, hogy felhívja a figyelmet ezekre a rutinokra. Át lehet szokni a rágózásra, ami lefoglalja a szánkat, esetleg egy új szipkát kell venni, amit úgy kell kezelni, mint egy cigarettát.

Sokan elkezdenek hízni a cigaretta letétele után. Az oka, hogy a cigarettának étvágycsökkentő hatása van, de ez a hatás eltűnik és észrevétlenül többet eszünk. Ezen kívül a dohányzásnak van egy anyagcsere gyorsító folyamata. El lehet kerülni a hízást a következő szabályok betartásával. Csak étkezési időben együnk, ne nassoljunk. Akkor kell abbahagyni az evés, amikor már elég, nem akkor, amikor még kívánja a szemem.

Kockázatok…

A dohányzás leggyakrabban szív- és tüdőbetegségekhez vezet, valamint a szívinfarktus, az agyvérzés, az idült obstruktív légúti betegség (COPD), a tüdőtágulás és a rák (elsősorban a tüdőrák, a gége és a szájüreg rákos megbetegedése, a hasnyálmirigy-rák), az impotencia valamint az alulfejlett baba kialakulásának jelentős kockázati tényezője.

Forrás: