Leszoktál a dohányzásról? 8 tipp, hogy így is maradjon!

Nagyon jó döntés volt abbahagyni a cigizést, ezt mindenképpen elismerésre méltó, hiszen nem volt könnyű dolgod. Eleinte ideges és frusztrált voltál miatta, nem tudtál aludni és koncentrálni. Persze még ezeket a nehézségeket is áthidaltad, és ha elég erős vagy, így is marad. Összegyűjtöttünk 8 tippet, amely segíthet Neked.

Számolj a fizikai tünetekkel

A leszokás első pár napjában a tested fizikai tüneteket produkált a nikotin hiányában. Ez sajnos időről-időre visszatéerhet. A nikotin-pótló terápia nagyon sokat segít – rágógumi, tapasz, spray és inhaláló formájában is hozzá juthatsz. Emellett receptes gyógyszerek is sokat segíthetnek, ezekről érdeklődj háziorvosodnál.

Készülj fel a második hullámra

Az első pár hét után még inkább fog hiányozni a cigi – és a hozzá kapcsolódó szokásaid. Előzd meg a következményeket, ne add fel az elveidet – ne járj olyan helyekre, ahol régen cigiztél, sétálj egy nagyot szünetekben és menj haza egy másik úton – de ne nyúlj ismét a cigihez!

e-cigaretta

Foto:123rf.com

Dobd ki a maradék cigit és az öngyújtókat

Magad körül tartani, csak hogy elővehesd „a legrosszabb esetben”, nem jó stratégia. Ezzel azt az üzenetet közvetíted a tudatalattidnak, hogy úgysem fog sikerülni. Könnyebb feladni az elhatározást, és rágyújtani, ha van egy adag dugi cigi a táskádban, mint ha a boltig kellene elsétálnod érte. Érdemes kimosni a táskáidat, ruháidat is, hogy ne legyenek cigi szagúak, ne emlékeztessenek a dohányzásra!

Kerüld a kísértést

Ne keverd magadat olyan helyzetekbe, amelyek miatt olyan zaklatott leszel, hogy legszívesebben rágyújtanál egy cigire. Ne találkozz olyanokkal, akikkel együtt lógtál és cigiztél, vagy ha találkozol is velük, kérd meg őket, hogy tartsák tiszteletben az elhatározásodat és ne gyújtsanak rá a jelenlétedben. Kerüld azokat a helyeket, ahol cigizni szoktál.

Legyen önuralmad

Amikor néha rád tör a vágy a cigi után, hívj fel egy barátot, menj egy másik szobába, meditálj vagy sétálj egyet, a lényeg, hogy maradj erős. A legtöbb ilyen vágy-roham nem tart tovább 10-15 percnél és pár hónap után teljesen el is múlik. Ráadásul minden alkalom után egyre erősebb leszel!

dohányzás, cigaretta

Foto:123rf.com

 

Kerüld a maszlagot

Sose mondj olyat, hogy „Csak egyet szívok”, vagy „Holnap újrakezdem”. Ezek csak arra vezetnének, hogy feladd az elhatározásodat és ismét visszaszokj. Mindig jusson eszedbe, hogy le akarsz szokni és közben sose keress kifogásokat!

Emlékeztesd magadat arra, hogy miért is csinálod ezt az egészet

Írd le az öt legfőbb okát annak, hogy miért is szoksz le – ilyen például az egészséged, a takarékossági szempontok, stb. Tartsd ezt a cetlit magadnál, tegyél egyet a hűtőre vagy használd könyvjelzőnek – a lényeg, hogy legyen szem előtt.

Ne engedd el magadat egy alkalomra sem

Az ilyen egy-alkalmas hibák csak ahhoz vezetnek, hogy megint visszatérj a dohányzáshoz. Rengeteg embernek sikerül nap mint nap leszoknia, Te is meg tudod csinálni! Bár nehéz, de elég önuralommal elérhető. Sose add fel az elhatározásaidat, azt pedig, amivel a saját tested egészségét véded, főleg nem! Sok kitartást!

Olvasd el ezt is!

Szigorítást az e-cigarettákra és az égésmentes dohánytermékekre

Forrás: kamaszpanasz.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.