Átélheted a szabadságot, ha leteszed a cigarettát!

A Dohányzásmentes Világnap alkalmából az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet elindítja „Élj tiszta tüdővel!” dohányzóknak szóló kampányát, melynek célja nemcsak azt megmutatni, hogy egészséges tüdővel mennyivel jobb és könnyebb minden, hanem biztosítani a leszokáshoz elengedhetetlen támogatást is.

A nyár elején induló kampány célja, hogy a már csak megszokásból dohányzó embereket ráébressze, mekkora szabadságot hozhat számukra a dohányzás elhagyása. Mindezt olyan élethelyzetek bemutatásával teszi, amelyekkel a dohányzók maguk is megtalálhatják a leszokáshoz szükséges belső motivációjukat. A Covid-19 járvánnyal küzdő világunkban különös fontosságot kap a dohányzás abbahagyása és a dohánymentes környezet kialakítása.

A magyar lakosság 45%-a vallja, hogy egészségesen vagy nagyon egészségesen él, és mindössze 16% mondta azt, hogy életmódját nem tartja egészségesnek – derül ki a Korányi Intézet 2019 végén készített felméréséből, amely a hazai lakosság dohányzási szokásait vizsgálta. Ez azért is érdekes, mert 2019-ben a felnőtt lakosság 29,6%-a dohányzott vagy használt valamilyen dohányzással összefüggő elektronikus eszközt. A fenti számok azt mutatják, hogy olyan emberek is dohányoznak, akik egyébként az élet más területén próbálnak egészségesen élni, figyelnek a táplálkozásukra vagy akár rendszeresen mozognak. Most induló tiszta tüdőt népszerűsítő kampányával elsősorban őket szeretné elérni a légzőszervi betegségek korai felfedezésével és gyógyításával foglalkozó intézmény.

A dohányzásból eredő nikotinfüggőséget sokan „egyetlen bűnös tevékenységüknek” tudják be úgy, hogy az amúgy egészséges életük mellett mégis dohányoznak, pedig ez egy olyan krónikus betegség, aminek kezeléséhez léteznek eszközök. A kampánnyal őket szeretnék motiválni a leszokásra. Fontos a belső elhatározás, de számottevő jelentőségű a külső támogatás is. Ha ezek hiányoznak, nagy az esély a leszokás feladására vagy a visszaszokásra.

Mit nyerhetünk a leszokással?

Függetlenül attól, hogy mennyi ideje dohányzunk, a nikotin- és dohánymentességnek számos pozitív hatása van, amelyek már az első pillanattól érezhetők. A tüdőnk már az első 24 órában tisztulni kezd, 3 hónap múlva a légzésünk is sokkal könnyebbé válik, csökken a köhögés, zihálás, a tüdőkapacitás pedig 9 hónap alatt akár 10%-kal javulhat. Több lesz az energiánk, már az első 8 órában javul a keringésünk, pár hét múlva a séta, sőt a futás is jobban megy. Szervezetünk ellenállóbbá válik mind a betegségekkel mind pedig a stresszel szemben.

Az, hogy a dohányzás csökkenti a stresszt, egy tévhit. A nikotinnak valójában egyfajta stimuláló hatása van, megnöveli a vérnyomást, emeli a pulzust, és összeszűkíti az ereket. Ezek mind a szervezet jól ismert stresszreakciói. A rágyújtásból következő nyugtató hatás abból ered, hogy megszünteti a csökkenő nikotinszinttel együtt járó kellemetlen tüneteket. A tudományos vizsgálatok szerint a stresszszintünk alacsonyabb lesz, miután feladtuk a dohányzást, keringésünk megnyugszik, csökken a szorongásszintünk, és jobban alszunk éjszaka.

Emellett visszatér az ízlelésünk és a szaglásunk, a megnövekedett oxigénellátásnak köszönhetően arcszínünk is javul, és sokkal egészségesebben fogunk kinézni, fogaink fehérebbek, leheletünk pedig frissebb lesz.

Amennyiben még gyermekvállalás előtt állunk, a dohányzásmentes élet a fogantatás esélyét is megnöveli: pozitívan befolyásolja a nők méhnyálkahártyájának működését és a férfiak spermájának minőségét is javítja. Ha 30 évesen adjuk fel a dohányzást 10 évvel, ha mindezt 60 évesen tesszük, akkor 3 évvel élhetünk tovább, mint a tovább dohányzók.

Az egészségügyi előnyök mellett azonban a nemdohányzás választásának számos egyéb pozitív hozadéka van. Időt és pénzt spórolhatunk, akár több tízezer forintot is havonta, ráadásul megszabadulhatunk egy függőségtől, amely egész életünket irányítja és a leszokás által újra magunkhoz ragadhatjuk a kontrollt.

Mi lehet a siker kulcsa?

A leszokás akkor tud sikeres lenni, ha a nikotinfüggőség gyógyszeres kezelése mellett szokásainkat, viselkedésünket is átalakítjuk, ha a dohányzó megtanulja a dohányos helyzeteket máshogy kezelni. A sikeres viselkedésváltozáshoz elengedhetetlen a belső motiváció megtalálása, az önmegfigyelés és önkontrollstratégia kialakítása. Ebben segíthet az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ ingyenes telefonos leszokástámogató tanácsadási programja (06-80-44-20-44), illetve a tüdőgondozók és az egészségfejlesztési irodák egyéni és csoportos tanácsadási programja.

 Élj tiszta tüdővel!

A kezdeményezéssel, valamint a leszokással kapcsolatos további információ a www.eljtisztatudovel.hu weboldalon található. A holnapról szintén letölthető a Korányi Intézet „Gond Egy szál se!” alkalmazása, amely segít elhatározni, megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát, továbbá hozzájárul a motiváció és önbizalom fenntartásához.

Dohányzás és krónikus légúti betegség: kettős kockázat

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.