Függőségek – csokitól a szexig

Függőséget kialakíthatnak drogok, kémiai szerek, de ide tartozik a viselkedési függőség is.

A kábítószerezésen, az alkoholizmuson, és dohányzáson kívül tehát, beteges méreteket ölthet a játékszenvedély, a számítógépes, internet és videófüggőség, a szex-addikció, a kleptománia, a vásárlási kényszer, stb. A függő kényszeresen, és ismételten kielégíti szenvedélyét, függetlenül attól, mennyire árt magának és környezetének.

A játékos addig rulettezik (sőt, azon túl is), amíg mindenét elveszíti, és függőségét éppen úgy nem habozik bűnös módon kielégíteni, mint a drogos. Jellemzője a tolerancia kialakulása: az azonos hatás eléréshez, a függőnek folyamatosan emelnie kell a drog vagy alkohol adagját, vagy a képernyő előtt töltött időt. Ha nem, elvonási tünetek jelentkeznek, súlyos testi és lelki következményekkel.

A függőség nemcsak a testet roncsolja, de megváltoztatja a személyiséget is. Többek között beszűkülés, önzés, elsivárosodás lehet a következmény. Egyedül képtelen leszokni, csak a teljes absztinencia segít, de még így is könnyű visszaesni. A kémiai addikció kórélettani háttere ismert, a viselkedésfüggőség kórlélektani okai kevésbé.

Mindig van előrelépés: nemrég a csokoládéban találták meg a marihuána hatóanyagához hasonló tetrahidrocannabiolt, mely szintén az idegreceptorokhoz kötődik.

csoki_katt5

Kémiai szerek által kiváltott függőségek:

– Drogok, kábítószer

– Nikotin

– Alkohol

Viselkedési addikciók:

– kényszerbetegségek például kleptománia)

– az evési zavarok (anorexia, bulímia)

– munkaszenvedély munkalkoholizmus)

– kényszervásárlás

játékszenvedély

– számítógép/internet/televízió-addikció

szex és szerelem-addikciók

– társ- és kapcsolati függőség

A függő személy sokféle lehet. Ismerünk passzív, alázatos vagy alkalmi ,,opportunista", akár álfüggőségre hajló embereket. A gátolt, szorongó, én-bizonytalan ember sokkal könnyebben válik függővé, mint az én-erős, önálló, határozott gondolkodású stabil személyiség. Amíg egyesek könnyen válnak függővé, esetleg ügyesebben tűrik el a függőséget, addig az erősebb személyiség, önállóbb gondolkodású ember nehezebben kerül függő helyzetbe, s azt nehezebben is viseli el, sőt nemegyszer a kényszerű függőség következtében ,,összeomlik", ,,akutan dekompenzálódik": krízishelyzetbe juthat, depresszióssá válhat.

Természetesen ez a passzív, éretlenebb személyiségekkel is előfordulhat. Itt különösen gondolni kell a veszélyeknek kitett gyermekeken kívül, a szuggesztibilis egyénekre, és legfőképpen az értelmi fogyatékosokra. Nem egy közülük így kerül a bűnözés lejtőire. Függőség útján (kedvességgel, hízelgéssel, itallal, édességgel, ajándékkal stb. csábítva) züllésnek indulhatnak.

poker2

A függesztő személyiség is sokféle lehet. Az erős, diktatórikus hajlamú egyéniségtől kezdve, a passzív infantilisig sok változatát ismerjük. Természetesen, a készség velejárója lehet az olyan uralkodó embernek, aki elsősorban a tőle való függést – személyiségének, fantáziáinak, gondolatainak, életszemléletének stb. – elfogadását , s az engedelmességet várja. Aki a hatáskörében ellenáll, az ,,hátrányos helyzetbe kerülhet".

Ezekre illik Calderon mondása: ,,Kitűnő fogás szándékunk elérésére, ha másokat függőségben tartunk." Nem kevésbé veszedelmesek a bizonytalan, labilis énű emberek, akik belső bizonytalanságukat a tőlük való függéssel kompenzálják. (Itt joggal gondolhatunk az adleri ,,kisebbségrendűségi érzésre", és az azt kompenzáló ,,hatalmi törekvésekre".)

Ugyancsak a függőség fokával arányos, a függő személy ismerete a függesztőről. A kapcsolatkialakítás tudatos alapjai az általános tájékozottság, a személyiség ismerete, az információk, a beszélgetéssel kapcsolatos elvárások, de nem csak a csecsemőnél nagy a jelentősége a non-verbális közlésnek. Mit tudnak (és sejtenek) egymásról és mit tudnak (vagy nem tudnak) arról, akitől függenek.

Milyen ,,rejtjelekkel" ,,társalognak" azzal, akitől függenek. Az őszinteséget, igaz érzéseket vivő jelzésekkel szemben vannak visszaélések is, így pl. az álfüggők, karrieristák, sikeres opportunisták szinte ,,olvasnak" a főnökük gondolatvilágában, tudják, ,,mit kell mondani", milyen magatartást várnak tőlük. Kiváló empátiával ,,viselkednek".

Nikotinfüggő vagy? Teszteld magad! Kattints ide!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.