Pre- és probiotikumok – tudjuk, hogy melyik mire jó?

Egészségünk megőrzését a hideg napok beköszöntével még inkább szem előtt kell tartsuk, mint az év más időszakaiban. A jótékony baktériumok nemcsak akkor segítenek nekünk, ha egy idegen országba készülünk vakációzni és tartunk az „utazásos betegségektől”. Az egészséges emésztésben is nagy szerepet játszanak.

Akár hosszabb pihenésre készülünk egy idegen országba, akár emésztési problémánkra keresünk megoldást, a probiotikumokra mindig számíthatunk. E jótékony baktériumok mellett azonban, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a bélflóra hasznos baktériumokkal való kiegészítéséhez, a prebiotikumokra is szükségünk lehet. A kettő szorosan összefügg egymással. De vajon miért?

prebiotikum, probiotikum

Fotó: tasteforlife

Mi a pro-, és mi a prebiotikum?

Azoknak, akik rontották már el a gyomrukat, vagy szerették volna felkészíteni emésztőrendszerüket egy számukra ismeretlen kultúra ízletes fogásaira, netán irritábilis bél szindrómában szenvednek és enyhülést keresnek tüneteikre, nem ismeretlenek a probiotikumok. Napjainkban már nem nehéz a jótékony bélflóra fenntartása hasznos, „jó” baktériumokkal, azaz probiotikumokkal – melyeket élelmiszerekből ugyanúgy beszerezhetünk, mint készítmények formájában. Olvass bővebben a probiotikumokról!

A probiotikumok nagy segítséget jelentenek nekünk: gátolják a kórokozók túlzott elszaporodását az emésztő rendszerünkben, serkentik az immunrendszerünk működését, szervezetünk számára kimondottan jótékonyak az anyagcsere-termékeik.

Léteznek azonban prebiotikumok is. Noha róluk általában kevesebbet hallani, ezek is lényeges szerepet játszanak egészségünk és jó közérzetünk fenntartásában – a prebiotikumokat ugyanis a jótékony baktériumok hasznosítják. Olyan anyagok, melyek serkentő hatással vannak a jótékony baktériumok szaporodására, s komoly szerepük van abban, hogy a betegséget kiváltók ne tapadjanak meg a bélfalon. 

A probiotikus törzsek használják tehát a prebiotikumokat, melyek a legtöbb esetben oligoszacharidák – azaz rövid láncú cukormolekulák – s ezeket sem az emlős szervezet, sem a kóros baktériumok nem képesek enzimatikusan lebontani.

prebiotikum, probiotikum

Jó példa erre a kisbabák szervezetében zajló folyamat, melynek során az újszülött gyermek szájába került baktériumok elindulnak benépesíteni a tápcsatornát – a hasznos baktériumok lesznek azonban többségben, mivel az anyatejben megtalálhatók a jótékony oligoszacharidok.

Hogyan jutunk prebiotikumokhoz?

Amennyiben probiotikus készítményeket alkalmazunk, érdemes tudnunk, hogy ezek közül több is tartalmaz prebiotikumot, így az utóbbi elősegíti az élő, hasznos baktériumok szaporodását. Ezeket a probiotikum készítményeket szimbiotikumnak is nevezzük.

Természetesen alkalmazhatunk csak prebiotikumokat is – ilyen például az inulin, amely a cikóriában megtalálható -, ha így teszünk, főként a bifidobaktériumok számát növeljük meg a szervezetünkben. A szimbiotikumok hatása ugyanakkor jelentősebb mértékű.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.