Ne csöpögtesd! – Top 10 vízmegtakarító ötlet

A Föld elemeinek egyik legértékesebbje a víz – a környezetvédelem korában hogyan gazdálkodhatnánk vele is okosabban?

Kevés értékesebb dolog van a víznél – mégis sokszor rosszul használjuk, rongáljuk, és elosztva sincs megfelelően a világon. Nem jut mindenkinek elegendő belőle. A biztonságos vízivás, az egészséges környezet mindannyiunk számára fontos, hogyan tehetnénk hát a vizet is „zöldebbé?”

Nem kell ahhoz alapos tudás, hogy a természetvédelem érdekében néhány mindennapi praktikával óvjuk a rendelkezésünkre álló vizet.

Íme a legegyszerűbb öko-megoldások:

A csöpögő csap nemcsak idegesítő, de pazarolja a vizet is. Akár 90 liter is elfolyik naponta, ha nem teszünk ellene valamit. Egy folydogáló vécé ugyancsak rengeteg gallon vizet pazarol el egy hónapban. Fontos, hogy megjavíttassuk vagy kicseréltessük a csapokat, a tartályt – könnyű és olcsó módja a vízmegtakarításnak.

viz44

Ide tartozik az is, hogy a bő vízzel öblítő vécék helyett szerezzünk be olyat, amely csak kevés vizet használ, és több vízzel csak akkor öblít, ha „nagydolgot” végeztünk. Így sem annyi vízzel tisztít azonban, mint a régi vécék. Teljesen szükségtelen sok vízzel öblíteni, ez is nagy pazarlásnak számít. Egy takarékos „öko”-vécével akár 220-360 liter vizet is megspórolunk naponta.

Használjunk takarékos mosogatógépet és mosógépet. Nemcsak vizet spórolunk, de pénzt és energiát is. Környezetbarát ötlet csak akkor beindítani a mosógépet illetve mosogatógépet, ha tele tudjuk pakolni. Pár darab edény-, illetve ruha kedvéért felesleges.

Jusson eszünkbe a környezetbarát megoldás, amikor beállunk a zuhany alá vagy a kádban zuhanyozni kezdünk (más eset persze, ha relaxáló fürdőt veszünk), a test beszappanozása, illetve a haj samponnal átmosása idejére nyugodtan elzárhatjuk a folyó vizet.

Ugyanez igaz a fogmosásra is. Minek folyjon a víz, miközben akár egy percig is sikáljuk a fogainkat, hogy elég alaposak legyünk? El sem tudjuk képzelni, mennyi vizet takarítunk meg ezekkel az egyszerű módszerekkel – amelyek tőlünk sem kívánnak nagy áldozatokat, és a természetvédelem máris előtérbe kerül.

Ha mindent betartunk, a környezetbarát változtatásokkal akár fele mennyiségre is lecsökkenthetjük a napi vízhasználatunkat. Ez pénz tekintetében sem kevés mennyiség. Ásványvíz helyett fogyaszthatjuk egyébként nyugodtan az otthoni csapvizet, ha jó az íze – ha jobb minőséget szeretnénk, szerezzünk be egy víztisztítót!

viz33

Ha igazán környezetbarátok akarunk lenni, kertünkbe szerezzünk be olyan növényeket, amelyek túl sok víz nélkül is megélnek. Ha locsolnunk kell, azt a nap hűvösebb szakaszában tegyük, hogy minimalizáljuk az elpárolgást. Ugyancsak jó és takarékos megoldás, ha begyűjtjük az esővizet, amit aztán felhasználhatunk a locsoláshoz.

Az egyszer már használt vizet, amit más feladatokhoz még lehet hasznosítani, ne „dobjuk ki”. Leginkább a mosogatóból vagy a zuhanyzóból származó vízről van szó, ha bármi máshoz felhasználhatjuk, inkább még ne engedjük le a lefolyón, a természetvédelem jegyében.

Amit még tehetünk: ha felesleges vízhasználatot tapasztalunk, figyelmeztessünk másokat is a környezetbarát és vízkímélő megoldásokra!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.