Óvjuk a környezetet – üljünk zöld vécére!

Mitől környezetbarát egy vécé? Bizony, még az ürüléket is engedhetjük öko toalettbe, melynek speciális szerepe van.

Manapság életünk egyre több területén kerül elő a természetvédelem. Ha a természet szólít, nemcsak azzal kímélhetjük, hogy kevesebb wc-papírt – lehetőleg abból is környezetbarátot -és kisebb mennyiségű vizet használunk az öblítéshez. Kis- és nagy dolgaink elvégzésére ma már léteznek ökovécék, melyek lényege, hogy csupán egy liter szürkevizet használnak öblítésenként, a termékeket azonnal szétválasztják, és a szilárdakat komposztálják.

Ahhoz, hogy az ökovécék jelentőségét átlássuk, fontos tudni: egy átlagos magyarországi háztartásban naponta nagyjából száz-százötven liter vizet használnak el az emberek, fejenként, ennek háromnegyedét a fürdőszobában: tíz-huszonhat liter csak a vécéöblítésre megy el. Mértéktelenül pazaroljuk tehát az értékes ivóvizet.

Az általunk megszokott rendszer úgy van megalkotva, hogy a vízöblítéses vécékben lehúzott fekália össze legyen gyűjtve, majd messzire szállítsák és semlegesítsék azt, jobb esetben hasznosítsák. Ez a megoldás nem környezetbarát, sőt, a fekália kezelése ilyen módon igencsak romboló a természetre nézve.

shutterstock_27105136

A fekáliának nincs haszna, hulladék, amelytől meg kell szabadulni. Ennél még a pottyantós vécé is jobb volt abból a szempontból, hogy általában helyben komposztálták a felgyűlt ürüléket, és hasznosították a mezőgazdaságban. Az ökovécé a régi pottyantósok mintájára működik – Környezetbarát módszer, amelyben minimális mennyiségű vizet használnak, az ürülék pedig komposztként újrahasznosítható. Bár igen jók, a komposztvécék széles körben való elterjedésére még várni kell.

A helyzetet nem könnyíti, hogy működése hasonlít a pottyantós vécé mechanizmusára, az emberek ezért hajlamosak azt gondolni, hogy nem eléggé higiénikus. Pedig az, és ma már többféle típusa létezik. Tömegesen azonban akkor kezdhetik el használni az emberek, ha szélesebb körben elfogadott lesz, és előnyeivel is tisztában vagyunk.

Hogyan is működik?

Egy komposzt-toalett fő része a komposztkamra: egy üvegszálas poliészter tartály, melyet a toalett-ülőke alatti helyiségben helyeznek el. Szellőzést biztosító levegőztető csatornák vannak a belsejében. A toalettülőkén keresztül jut a berendezésbe a levegő, ellátja oxigénnel a komposztot, majd az a szellőzőkürtőn keresztül távozik a szabadba.

shutterstock_58230625

A tartály fenekét vékony humuszréteg borítja, erre érkezik a fekália és a konyhai, illetve kerti szerves hulladék, például ételmaradék, fűnyesedék. Ez elszívja a felesleges nedvességet, és a benne levő talajbaktériumok segítségével a komposztálási folyamatot beindítja. A kamra lassan telik meg, közben a tartalma komposztálódik és csúszik az eltávolító kamrába.

Három évbe is beletelik, mire odaér, de eközben steril, szagtalan, biológiailag aktív komposzttá alakul. Tömege lecsökken az egyötödére. Végül az érett komposztot, amely szagtalan és nem fertőző, eltávolítjuk. Nagyjából egy talicskányi anyag ez, melyet az öko vécé gazdája a tartály aljából a kertbe hordhat ki. Szakértők szerint nem véletlen, hogy kertes házaknál könnyebb alkalmazni az ökovécéket, hiszen ott van rá mód, hogy a fürdőszoba ennek megfelelően legyen kialakítva, társasházakban már nehezebb az ügy. Ennek ellenére azonban van rájuk igény, hiszen külföldön – például Németországban – már épültek társasházak, melyek komposztálóvécékkel vannak ellátva.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.