Miért jó, ha csíp a paprika?

A csípős paprika gasztronómiai szempontból fontos szerepet tölt be egyes emberek életében. Van, aki szereti a csípős ízt, van, aki kevésbé és van, aki egyáltalán nem szereti az erős ízeket.

Azonban fogyasztása egészségügyi szempontból igen hasznos lehet, hiszen kutatások bizonyították, hogy a csípős paprika fogyasztása, 13 százalékkal csökkenti a korai halálozást.

Miért?

Mert segíti a vérkeringést, erősíti a szívet, az artériákat és az idegeket. Csökkenti a koleszterin felhalmozódását a vérben, az erős paprika kapszaicin tartalma elősegíti annak lebomlását és természetes úton való távozását a szervezetből. A vérkeringés felpörgetése által, nem csak a vérnyomás szabályozásához járul hozzá, hanem segít megelőzni a szív- és koszorúér megbetegedéseknek a kockázatát. Csökkenti a szívroham és stroke kialakulásának a lehetőségét is.

Foto:123rf.com

Felgyorsítja az anyagcserét, nagy mértékben elősegíti a természetes fogyást, a kapszaicin hatásának köszönhető, testhőmérséklet növelés által. Baktériumölő és fertőtlenítő hatása van.

A néphiedelemmel szemben, tévhit, hogy az erős íz árt a gyomornak. Nagy mennyiségben az emésztőrendszert egy kicsit irritálhatja, de e-közben védi a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal csökkenti a fekélyesedés kialakulását és serkenti az emésztőnedvek termelését.

Torkig vagyunk vele, hogy nehezen mennek le a kilók, s közben még a finom falatokat is hanyagoljuk? Miért ne ehetnénk zsírégető ételeket? Bőven van köztük ízletes, s a kínálat igen változatos!

Joghurttól a paprikáig – zsírégető ételek terítéken! – 1.rész

A téli megfázásra is gyakran ajánlják. Enyhíti a torokgyulladást, az orrdugulást és fel hígítja az orrmelléküregekben megtapadt nyákot.

Ezen kívül, a kapszaicint használják cukorbaj következtében kialakult idegkárosodásra, migrénre, végtagfájdalmakra.

Miért jó, ha csíp?

A csípős íz érzeténél az agy, endorfint termel, amely fájdalomcsillapítóként is működik. Ettől olyan élvezetes fogyasztani az erős paprikát. Vágyunk rá, mert a boldogság érzésével társul.

Ha kicsit szomorkodnál, fogyassz egy kis erős paprikát, meg lásd, a kedélyjavító hatása nem marad el!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Miért jó a csípős paprika!!!???Hát csak az tudja aki szereti!!!
  Aki nem szereti az inkább nem is fogyasztja….
  Csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.