Így lesz örömteli a munka a kertben!

Egyre szélesebb körű és drasztikusabb kihívásokkal kell szembenézniük a kis/házikerteseknek: lassan felcserélődő évszakok, kiszámíthatatlan időjárási szélsőségek/aszály, vagy özönvízszerű esők, kultúráink hideg tavaszok okozta fenológiai késése, május legvégi fagyok mind-mind a küszöbön álló éghajlati változásokat jelzik, globális felmelegedést előrevetítve.

Sok mindent nem tudunk kivédeni, de egy-egy jól megválasztott szerszámon-mely egyéni döntésünk- akár munkánk eredményének java is függhet.

Nem múlik nap, hogy ne használnám jó húsz éves 5 ágú vasvillámat / nevezik ásóvillának is/, melynek használati értéke, mint az újé, ágait „hegyezni” azóta sem kellett. Hasonló szívesen dolgozom a kétfunkciós ásólapáttal a kötött, meszes dolomitos talajú nagykertben.

 

kertiszerszam1

 

A képen látható extra erős munkás kesztyű nagyon megszolgálja a viszonylag magas árát.Az ásólapát szintén kovácsolt, (nem öntött gagyi), szegecselése kitűnő a fej és a nyél összeillesztése a fém karika révén kifogástalanul erős, a régi vasvilla hasonló gyűrűjére gondolva elnyűhetetlen.

 

kertiszerszam2

 

Tavaly sajnos figyelmetlenül vásároltam egy nem is olcsó gereblyét, melynél az összeillesztést egy darab rövid menetes csavar biztosította, fél órát bírt ki a munkában, / később házilag igyekeztem javítani az egész nyelet átfúrva új, hosszabb csavarral/.

 

kertiszerszam3

 

Nem régi segítőtárs viszont a kézi talajlazító, /tyúklábnak nevezem/ mely rokonaival ellentétben hosszított nyéllel rendelkezik, így kiválóan használható a nehezen hozzá férhető, a sok csapadék miatti össze boruló málnabokrok tövei körüli gyommentesítésére.

Azt tudtuk, hogy a kerti munkák is a mozgás egyik hasznos válfajához tartoznak. De vajon mit is jelent ez pontosan kalóriában mérve? Bizonyos tevékenységekkel mennyi kalóriát égetünk? Most megmutatjuk, miért is érdemes kertészkedni!

Mennyi sportot jelent a kertészkedés? – kalóriában mérve

Több-kevesebb utánjárással sikerül olyan eszközöket vásárolnunk, melyeknek ára is kedvező.

 

kertiszerszam4

 

Ez az ágfűrész bevált az olyan ritkításoknál, ahol egy nagyobb keretes fűrésszel nem boldogulunk.Nyele tökéletesen  illeszkedik a kézben, formatervezett, kellemes és praktikus fogású.  Nyelének végén a kis lyukon átfűzött zsinórral vagy drótdarabkával fel is függeszthetjük  a szerszámos kamra falán. A metszóollóval -pengéje kovácsolt acél-együtt Nyitnikéknek is nevezhetnénk, mivel mindkettőn egy gomb ,illetve a kis lapka segítségével a zárt helyzetből azonnal kinyitható állapotba lehet hadra fogni. Előnynek tartom, hogy bizonyos ollóknál a későbbiekben csak a rúgót,és a pengét is meg lehet pótlólag vásárolni.

 

truperhrmas

 

Vannak gyártók, kik írásos garanciát is vállalnak bizonyos termékeikre. Természetesnek veszem, ha a cégek fenntartják a gyártmányaik változtatásának jogát. /Vasvillám „mentségére” szólva a régi olyan jól sikerülhetett, hogy a gyártó mai ásóvillája szinte élethű mása a korábbinak/.   Talajom kötöttsége miatt nem tudnám a kertet művelni egy igen jó ásólapát, irtókapa nélkül, környezetvédelmi okokból rotációs motoros kapát már nem használok, háti permetezőm is kézi pumpás/ tudom, van akkumulátoros is/.

 

truperjbuda.

 

Kedvező időjárást kívánok jó szerszámok kíséretében:

Molnár István Mihály

Gellért-hegy

 

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.